EU-land nekter å gi fra seg skatteveto

Frankrike og Tyskland mener enkeltland må kunne overstyres i skattepolitikken. Men mindre medlemsland er ikke med på notene.

Det er et kontroversielt forslag fra EU-kommisjonen som nå får støtte fra Frankrike og Tyskland.Ideen er at EU gradvis skal gå over til mer bruk av kvalifisert flertall i beslutninger om skattepolitikk. Dette, mener EU-kommisjonen, vil gjøre det mulig for EU å inngå kompromisser om skattepolitikk «raskere, mer effektivt og mer demokratisk».I dag krever slike beslutninger enstemmighet, noe som i realiteten betyr at ethvert medlemsland kan legge ned veto.Tirsdag kom forslaget opp til diskusjon på EUs finansministermøte i Brussel. På veien inn møtte Frankrikes finansminister Bruno Le Maire og Tysklands finansminister Olaf Scholz pressen sammen for å erklære at de støtter EU-kommisjonens forslag.– Jeg mener det er riktig å sette i gang denne diskusjonen, sa Scholz.Men det blir ingen enighet nå, vedgikk han. Det skyldes at flere mindre medlemsland – med Irland, Luxembourg og Sverige i front – sier blankt nei til forslaget.– Jeg tror det blir vanskelig å overbevise nasjonalforsamlingene i Europa om at det blir mer demokratisk hvis de får mindre i si, poengterte Sveriges finansminister Magdalena Andersson på vei inn til tirsdagens møte.(©NTB)


Les også