FN advarer om tilbakeslag for menneskerettene

U.N. Secretary-General Antonio Guterres speaks during the opening of the High-Level Segment of the 40th session of the Human Rights Council, at the European headquarters of the United Nations in Geneva, Switzerland, on Monday, Feb. 25, 2019. (Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP) Salvatore Di Nolfi

Respekten for menneskerettighetene er under sterkt press, advarte FN-sjef António Guterres da han åpnet årets hovedsesjon i FNs menneskerettsråd.

I sin tale mandag viste Guterres til de mange forkjemperne for menneskerettigheter og miljø som blir drept.På verdensbasis ble fire miljøvernere drept hver uke i fjor, ifølge FN-sjefen. Mange av dem tilhørte urfolksgrupper. Over tusen journalister og menneskerettsforkjempere er blitt drept i løpet av de siste tre årene.– Vi må gjøre mer for å forsvare forsvarerne, sa Guterres i sin tale i Genève.Han advarte mot økende fremmedfrykt, rasisme og hatprat, som tilsynelatende blir mer akseptert.– Enkelte viktige politiske partier og ledere tar ideer fra de politiske ytterfløyene inn i sine egne valgkampanjer og sin egen propaganda.Både Guterres og FNs høykommissær for menneskerettigheter Michelle Bachelet advarte mot et generelt tilbakeslag for menneskerettighetene i verden.– Vi kan ikke gi opp på forhånd og se passivt på at strukturene som opprettholder fred, sikkerhet og en god utvikling, går i oppløsning, sa Bachelet.(©NTB)