FN ber om hjelp til 21 millioner mennesker

FILE - In this Feb. 4, 2018, file photo, a man inspects rubble after a Saudi-led coalition airstrike in Sanaa, Yemen. A leading Yemeni rebel figure said Thursday, Nov. 1, 2018, that the Trump administration's calls for a cease-fire in his country are "positive" but urged action to stop airstrikes by the rebels' adversary, the U.S.-backed Saudi-led coalition. The head of the rebels' Supreme Revolutionary Committee, Mohamed Ali al-Houthi, called on those urging a cease-fire to "to translate their desire to bring peace in Yemen into action," and "to stop the bombing of Yemenis immediately." (AP Photo/Hani Mohammed, File) Hani Mohammed

– Lidelsene i Jemen er sjokkerende, sier lederen for FNs nødhjelp i landet. Hele 80 prosent av befolkningen i det krigsherjede landet trenger humanitær hjelp.

En giverlandskonferanse for Jemen begynner i Genève tirsdag. Her er målet å skaffe til veie 4,2 milliarder dollar – noe som tilsvarer 36 milliarder kroner.– Fire år med sammenhengende konflikt har gjort Jemen til den verste humanitære krisen i vår tid, sier Lise Grande, som koordinerer FNs nødhjelpsarbeid i landet.80 prosent av befolkningen – 21,4 millioner mennesker – trenger en eller annen form for humanitær hjelp. 10 millioner er nær ved å sulte.Den norske organisasjonen Flyktninghjelpen mener det er problematisk at de viktigste bidragsyterne til det humanitære arbeidet i Jemen også bidrar til krigen – enten ved direkte deltakelse i kamphandlingene eller med våpenleveranser.– De største bidragsyterne til det humanitære arbeidet i Jemen i 2018 var USA, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. Sammen med Storbritannia sto de for 65 prosent av den totale støtten til den humanitære responsen. Disse landene har også, med støtte fra andre nasjoner på begge sider, bidratt med våpen og soldater til krigen, sier organisasjonens generalsekretær Jan Egeland.Flyktninghjelpen mener situasjonen i Jemen har forverret seg kraftig det siste året og ber Norge øke sine bevilgninger til det humanitære arbeidet i landet.(©NTB)