Macron vil beskytte europeisk matkultur

French President Emmanuel Macron delivers a speech at the opening of the International Agriculture Fair in Paris, France, Saturday, Feb. 23, 2019. Macron is visiting France's biggest premier agricultural fair amid nationwide anger at government policies seen as favoring urban elites and neglecting the heartland. (Charles Platiau/Pool Photo via AP) Charles Platiau

Aggressiv handelspolitikk truer europeisk landbruk og matkultur, advarer Frankrikes president Emmanuel Macron. Han vil beskytte europeiske mattradisjoner.

– Den europeiske sivilisasjonens gastronomi, kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå av verdensmakter som jakter på aggressiv handelspraksis og som anser mat som bare et produkt på linje med alt annet, uten å vise hensyn til miljømessige, helsemessige eller kulinariske bekymringer, sa Macron lørdag i en tale på en landbruksmesse i Paris.Talen var rettet til franske bønder som er kritisk til regjeringen, som de mener favoriserer eliten i byene på bekostning av landbruksområdene som er kjent for ost- og vinproduksjon.Macron lovet i sin tale å beskytte europeiske landbrukspraksis og mattradisjoner. Han foreslår å bruke blokkjedeteknologi for å kunne spore matvarenes opprinnelse og til å sette Europa i førersetet i bruk av landbruksteknologi.Uttalelsene kom lørdag, samtidig som EU planlegger ny landbrukspolitikk og samtidig som USA krever at jordbruk blir del av nye handelsforhandlinger med EU.(©NTB)