Oljerike velger ny president

72 kandidater kjemper om posten.

Afrikas mest folkerike og oljerike land Nigeria skal velge ny president, og hele 72 kandidater kjemper om posten. Bare to av dem levnes en sjanse.Sittende president Muhammadu Buhari fra partiet All Progressive Congress (APC) håper på gjenvalg, og Atiku Abubakar fra det største opposisjonspartiet People Democratic Party (PDP) regnes som den eneste reelle utfordreren.Presidentvalg har vanligvis en religiøs dimensjon i Nigeria, der de fleste av APCs tilhengere lever i det muslimske nord, mens PDP har flest velgere i det kristne sør.Valget 16. februar blir annerledes ved at begge de to fremste kandidatene er muslimer, kommer fra den nordlige delen av landet og tilhører fulani-folket, en av de største etniske gruppene i Afrika.Ut over dette har de to kandidatene lite til felles.Den 76 år gamle tidligere generalen Muhammadu Buhari grep makten i et militærkupp i 1983, men ble selv styrtet i et kupp to år senere. Han er konservativ muslim og vant valget i 2015 etter å ha lovet kamp mot korrupsjon og den ytterliggående islamistgruppa Boko Haram. I motsetning til mange andre nigerianske politikere anklages han ikke for å være korrupt.Atiku Abubakar er liberal, var visepresident i årene 1999 til 2007 og er kjent for å samle nigerianere på tvers av etniske og religiøse skillelinjer.Den 72 år gamle juristen, som har forsøkt å bli president fire ganger tidligere, er tungt involvert i alt fra oljeindustrien til bryggerier og medier, og han har lenge vært gjenstand for rykter om korrupsjon.Fattige innbyggereNigeria er Afrikas største økonomi, verdens sjette største oljeprodusent og har også kontinentets største forekomst av naturgass.83 prosent av statens inntekter kommer fra olje, men milliarder av dollar går årlig tapt som følge av korrupsjon, tyveri og vanstyre.Over halvparten av landets 200 millioner innbyggere lever ifølge Verdensbanken for under 16 kroner dagen.Abubakar har lovet å løfte 50 millioner landsmenn ut av fattigdom innen 2025 dersom han vinner, noe han hevder skal skje ved blant annet å privatisere landets statlige oljeselskap.Boko HaramMinst 27.000 mennesker er drept og 1,8 millioner mennesker er drevet på flukt siden islamistgruppa Boko Haram grep til våpen i 2009.Opprørerne er betydelig svekket i løpet av Buharis fire år ved makten, men det siste halvåret har de gjennomført en rekke store angrep mot militærbaser.Nigeria herjes også av flere andre konflikter, mange av dem om vann og beiteområder, og tusenvis er drept i sammenstøt mellom i hovedsak kristne bønder og muslimske nomader de siste årene.Spår jevnt løp84 millioner nigerianere er registrert som velgere og skal avgi stemme ved et av landets 175.000 valglokaler lørdag. Observatører fra EU, Den afrikanske unionen (AU), USA, Frankrike og Storbritannia vil være på plass og overvåke valget.Politiske analytikere spår jevnt løp mellom Buhari og Abubakar, og det fryktes at ingen av dem uten videre vil anerkjenne nederlag.Buharis APC kontrollerer dobbelt så mange delstater som Abubakars PDP, noe som gir ham et lite overtak, konstaterer professor Jideofor Adibe ved Nasarawa-universitetet.Begge vil i verste fall forsøke å påvirke valgkommisjonen og mobilisere sikkerhetsstyrkene dersom de taper, advarer statsviteren Sylvester Odion-Akhaine ved universitetet i Lagos.(©NTB)