Pence advarer mot Huawei

USAs visepresident Mike Pence oppfordrer sine allierte til å ta «trusselen» fra Huawei på alvor.

Mobilgiganten ser etter samarbeidspartnere slik at de får bygget ut trådløst 5G-nett i Europa.Ved sikkerhetskonferansen i München sier Pence at USA har vært «tydelige overfor våre sikkerhetspartnere om trusselen utgjort av Huawei og andre kinesiske telekommunikasjonsselskaper».Han sier videre at Kinas sikkerhetsmyndigheter har tilgang til all data som går gjennom nettverk de leverer, og at USA ber sine allierte om å være «årvåkne og avvise ethvert selskap som kan gå på akkord med integriteten» til kommunikasjonsteknologien og de nasjonale sikkerhetssystemene.Huawei ikke enigeKina avviser påstandene, og sier USA ikke har lagt fram noe bevis for at Huawei er en sikkerhetstrussel.– Kinesisk lov krever ikke at selskaper installerer bakdører eller samler inn informasjon, sier Kinas statsråd for utenrikssaker, Yang Jiechi.Han legger til at Huawei som selskap «samarbeider veldig tett med europeiske land».Til VG sier statsminister Erna Solberg at Norge ikke lar seg påvirke av USAs anmodning.– Vi har ikke noen reaksjon på USAs press. Vårt utgangspunkt er våre egne sikkerhetspolitiske vurderinger, sier Solberg.Pence ut mot atomavtalen og Nord Stream 2Pence brukte også sin tale til å nok en gang oppfordre sine europeiske allierte om å trekke seg fra atomavtalen med Iran.– Tiden har kommet for at våre europeiske partnere skal slutte å undergrave USAs sanksjoner mot dette morderiske, revolusjonære regimet, sier han.I tillegg oppfordret han dem til å stoppe den planlagte gassrørledningen Nord Stream 2.– USA har stått sterkt mot forsøk på å splitte vår allianse gjennom politisk innblanding eller energiressurser. Vi vil støtte alle europeiske partnere som har avvist Nord Stream 2, og oppfordrer alle andre til å gjøre det samme.(©NTB)