Storbritannia og Sveits enige om handelsavtale

Swiss Federal Councillor Guy Parmelin, right, and British Secretary of State for International Trade Liam Fox, left, react after signing a trade agreement in Bern, Switzerland, Monday, Feb.11, 2019. Parmelin and Fox signed a bilateral trade agreement regulating relations between the two countries after the Brexit. Because of the customs treaty with Switzerland, the agreement also applies to Liechtenstein. (Peter Klaunzer/Keystone via AP) Peter Klaunzer

Storbritannia og Sveits har undertegnet en avtale som sikrer handelsforbindelsene mellom de to landene, uavhengig av om Storbritannia forlater EU uten avtale.

Britenes handelsminister Liam Fox og Sveits' økonomiminister Guy Parmelin undertegnet avtalen i Bern mandag.– Den nye avtalen legger grunnlaget for at partene kan videreføre økonomiske forbindelser og handelsforbindelser når Storbritannia forlater EU, heter det i en uttalelse fra den sveitsiske regjeringen.Sveits er ikke medlem av EU, men har en rekke bilaterale avtaler med unionen. De har dermed utviklet et nært handelsforhold til Storbritannia, som er en av Sveits' største handelspartnere.Dersom Storbritannia går ut av EU med en avtale, vil de bilaterale avtalene mellom Sveits og unionen gjelde for Storbritannia ut overgangsperioden.– Men hvis Storbritannia forlater EU 29. mars uten en avtale, vil handelsavtalen gjelde midlertidig fra 30. mars, uttaler regjeringen videre.Sveits og Storbritannia har tidligere blitt enige om en rekke avtaler som deriblant sikrer samarbeid innen veitransport, luftfart og forsikring.(©NTB)


Les også