Theresa May fikk en kald skulder i Brussel

Britain's Prime Minister Theresa May arrives to meet European Council President Donald Tusk at the European Council headquarters in Brussels, Thursday, Feb. 7, 2019. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) Geert Vanden Wijngaert

EUs ledere rikket seg ikke en millimeter da de tok imot Storbritannias statsminister Theresa May.

– Er dette helvete, statsminister? ropte en journalist da May ble ønsket velkommen av EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker torsdag formiddag.Den britiske statsministeren var på besøk i Brussel for å gjenoppta forhandlingene om brexit. De har kjørt seg fullstendig i vranglås etter at Underhuset i januar stemte ned utmeldingsavtalen som May forhandlet fram med EU i fjor.Nå vil May ha endringer i avtalen. Men det sier EU kategorisk nei til.Ble avvist av JunckerEtter møtet sendte de to lederne ut en felles uttalelse.Der kom det fram at Juncker hadde gjentatt overfor May at EU ikke kommer til å gjenåpne forhandlingene om utmeldingsavtalen. Men Juncker åpnet for å forhandle om endringer i en tilhørende politisk erklæring som EU og Storbritannia har forhandlet fram om rammene for hvordan det framtidige forholdet skal se ut.Denne politiske erklæringen er ikke juridisk bindende på samme måte som selve utmeldingsavtalen. Terskelen er derfor lavere for å gjøre endringer i den.Vil fortsette samtaleneEUs håp er at slike forhandlinger skal berede grunnen for en mykere brexit, en løsning også opposisjonen i Storbritannia i stor grad støtter.Men May har en sterkt EU-kritisk fløy i det konservative partiet å ta hensyn til, noe som gjør det vanskelig for henne å gå inn for tettere bånd til EU enn det dagens avtale legger opp til.I stedet vil hun ha endringer i utmeldingsavtalens kontroversielle ordninger for irskegrensa, som May ser på som hovedgrunnen til at Underhuset stemte ned avtalen i januar.May og Juncker ble enige om å fortsette samtalene. Det er nå ventet at teamene deres vil møtes mandag for å diskutere videre.En spesiell plass i helveteEtter besøket ved EU-kommisjonens hovedkvarter dro May videre for å møte EU-parlamentets president Antonio Tajani og Guy Verhofstadt, leder i EU-parlamentets brexitutvalg.Så avsluttet hun dagen med et besøk hos EUs president Donald Tusk.Han skapte overskrifter verden rundt dagen i forveien da han sa at det må finnes en «spesiell plass i helvete» for dem som kjempet fram brexit uten å ha noen plan klar for hvordan utmeldingen skal gjennomføres på en forsvarlig måte.Tusk kom med uttalelsen på en pressekonferanse sammen med Irlands statsminister Leo Varadkar.– Du kommer til å få masse trøbbel for det der, advarte Varadkar da de gikk av scenen etterpå.Men Tusk bare smilte og lo – tilsynelatende fullstendig klar over hvilke reaksjoner han hadde i vente.Klokken tikkerEtter torsdagens møter kunne May fortelle at hun hadde tatt opp saken med Tusk.– Den språkbruken var ikke til hjelp og ble møtt med forferdelse i Storbritannia, sa hun.Ifølge henne bør EU og Storbritannia i stedet rette oppmerksomheten mot hva de kan gjøre for å sikre et tett forhold i framtida.– Vi har hatt robuste diskusjoner, men de har vært konstruktive, oppsummerte hun.Utgangspunktet er at Storbritannia skal forlate EU den 29. mars, en tidsfrist May så langt har vært krystallklar på at hun akter å rekke.Men skilsmissen kan bli svært kaotisk hvis ingen avtale er på plass i tide.(©NTB)


Les også