Trump har fått rapport om bilimport fra Europa

President Donald Trump har fått en rapport på bordet om europeisk bilimport. Den kan trolig brukes til å presse Europa på handelsområdet.

Det er USAs handelsdepartement som har foretatt en undersøkelse rundt hvorvidt nå import av biler til USA utgjør en trussel mot den nasjonale sikkerheten. Rapporten ble levert til presidenten to timer før fristen natt til mandag norsk tid.En talsperson for departementet sier natt til mandag at innholdet i rapporten ikke vil bli offentliggjort.Donald Trump har tre måneder på seg til å avgjøre hvordan han vil forholde seg til konklusjonen. Det er ventet at rapportens konklusjoner gir rom for at Trump kan presse Europa på handelsområdet. Skulle rapporten vurdere import av europeiske biler fra Europa til USA som en nasjonal sikkerhetstrussel, kan Trump pålegge biler fra Europa ekstra toll uten kongressens godkjenning.Trump har allerede benyttet nasjonale sikkerhetsspørsmål til å innføre toll på stål og aluminium. Han har tidligere truet med en ekstratoll på 25 prosent på biler. En slik ekstratoll vil kunne ramme tysk bilindustri svært hardt.Tysklands statsminister Angela Merkel har reagert kraftig på truslene om å innføre biltoll.– Det er sjokkerende for oss at dette plutselig skal være en sikkerhetstrussel mot USA, sa Merkel da hun holdt tale under den store sikkerhetskonferansen i München lørdag.(©NTB)