Trygve Hegnar: Røkkes skyskraper

Trygve Hegnar: Røkkes skyskraper

Hvordan kan man påstå at en skyskraper i Røkke-land utgjør en forskjell?

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen torsdag 14. februar 2019.Etter at også Bærum FrP har sagt nei til Kjell Inge Røkkes og Akers plan om en skyskraper på mer enn 200 meter med 64 etasjer på Fornebu, tror de fleste at Røkke må skrinlegge planen.Det tror vi er litt for tidlig. Aker-sjef Øyvind Eriksen og lederen av forskningsskipet REV, Nina Jensen, har kontaktet Bærums myndigheter for å sikre at prosjektet kan videreføres. Foreløpig ser det ut til at ca halvparten av Bærums befolkning er imot byggingen av skyskraperen, mens rundt en fjerdedel eller en tredjedel er for. De tallene kan raskt endres.Bygget kan også krympes eller forandres så mye at politikere og innbyggere endrer mening.Løpet er på ingen måte kjørt for motstanderne som blant annet hevder at skyskraperen vil kaste skygger helt til Nordstrand (er vel en spøk).Verd å legge merke til er at høyhuset «Det store blå» skal bygges samtidig med REV-skipet som blir en kombinasjon av en fantastisk yacht og forskningsskip. Kjell Inge Røkke har i hvert fall visjoner og penger som henger sammen. To slike prosjekter samtidig er nesten eventyrlig.Feilen ved innsalget av skyskraperen på flate bygda på Fornebu, er at Røkke og Jensen satset alt på at huset angivelig skal redde verdenshavene. Derfor prosjektnavnet «Verdenshavenes hovedkvarter.»Men et kontor på Fornebu redder ikke noe som helst, og hvis det skulle være slik, så finnes det nok av kontorlokaler i Bærum/Oslo-området, med nærliggende møtefasiliteter.Hvordan kan man påstå at en skyskraper i Røkke-land utgjør en forskjell?Kåre Willoch som har engasjert seg mot bygget, sier at han ikke tror «at man skaper et globalt engasjement for havet om man bygger en skyskraper til i verden,» og har vel mye rett i det.På den annen side, så kan det selvfølgelig tenkes at internasjonale forskere og mediefolk reiser til Bærum og Fornebu hvis prosjektet (bygget) er spektakulært nok. Skipsreder Fred. Olsen ville for noen tiår siden, da flyplassen skulle legges ned, bruke den gamle hovedterminalen til senter for IT-satsing i Norge, og han mente at utenlandske forskere og eksperter ville strømme til Fornebu for å bo og arbeide. Det ble det ikke noe av, men både Røkke og Olsen er visjonære og drømmende.Her i avisen har vi vist at skyskraperprosjektet også kan bli en økonomisk gullgruve hvis byggekostnader, utleiepriser for forretningsdelen, drift av et hotell med mer enn 500 rom og egen bruk klaffer, og vi ser ikke noe som helst galt i det. Får man lov til å bygge så mye (høyt) på et begrenset område, og går så mye i høyden, blir det raskt lønnsomt. Man kan ikke kritisere Røkke eller Eriksen for det.Hvis noe skal kritiseres, må det være at «innpakningen» med verdenshavenes hovedkontor blir for pompøst og svulstig, og skyskraperen er mer forretningsbygg enn forskning.Derfor er det ikke så viktig hva vi eller Kåre Willoch mener. Dette er en lokal byggesak hvor innbyggerne i Bærum og deres politikere må avgjøre.Det er lov å si at det kan bli et helt rått bygg, som vi faktisk mener, men om det passer på flatbygda avgjør bæringene.