USA kritiserer ønske om dialog med Venezuelas president

USA kritiserer europeiske og latinamerikanske land for å ønske dialog med Venezuelas president Nicolás Maduro. USA vil kun snakke med opposisjonsleder Guaidó.

Kritikken fra USA kommer etter at EUs kontaktgruppe for Venezuela på et møte torsdag oppfordret til snarlig presidentvalg for å løse den spente politiske krisen mellom president Maduro og opposisjonen.Kontaktgruppen, som består av 13 land fra Europa og Latin-Amerika, ble også enige om å sende en teknisk delegasjon for å bidra med nødhjelp. Delegasjonen skal også være med på å tilrettelegge nytt valg, heter det i en uttalelse etter møtet.OppfordringElliot Abrams, USAs spesialutsending til Venezuela, mener landene bare skal henvende seg til opposisjonslederen Juan Guaidó.– I stedet for å forsøke å imøtekomme Maduro gjennom kontaktgrupper og dialog, oppfordrer vi land til å anerkjenne Juan Guaidó som midlertidig president og gjøre som oss: Bidra med humanitær bistand for å møte venezuelanske folks behov, sier Abrams i en uttalelse.I samme uttalelse sier republikaneren at USA vil tilbakekalle visumene til et uspesifisert antall medlemmer av den sittende regjeringen.– Maduro har bevist at han vil manipulere eventuelle samtaler for forhandlinger til sin fordel, og han har ofte brukt såkalte forhandlinger til å skaffe seg selv mer tid. Tiden for dialog er for lengst forbi, sier Abrams.«Fredelig og demokratisk»EUs kontaktgruppe består av de åtte EU-landene Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Sverige og Storbritannia, i tillegg kommer de latinamerikanske landene Bolivia, Costa Rica, Ecuador, Mexico og Uruguay.Gruppen sier de er fast bestemt på å hjelpe til med å finne en «fredelig og demokratisk» utvei på maktkampen mellom Maduro og Guaidó, «uten bruk av vold», heter det i en uttalelse etter møtet som fant sted i Uruguays hovedstad Montevideo torsdag.(©NTB)