USA og Kina fortsetter samtalene

Deputy U.S. trade representative Jeffrey D. Gerrish, center, is followed by delegations leaves the Westin hotel to meet with Chinese officials in Beijing, Monday, Feb. 11, 2019. The U.S. delegation led by Gerrish arrived in the Chinese capital city ahead of U.S. Treasury Secretary Steven Mnuchin and Trade Representative Robert Lighthizer which will arrive this week to hold a new round of high-level trade talks with China on Feb. 14-15. (AP Photo/Andy Wong) Andy Wong

Amerikanske delegater var mandag på plass i Beijing for innledende handelssamtaler mellom USA og Kina.

USAs visehandelsrepresentant Jeffrey Gerrish skal lede den amerikanske gruppen i forberedende møter mandag, ifølge Det hvite hus.Finansminister Steven Mnuchin og handelsrepresentant Robert Lighthizer vil trolig først delta i hovedsamtalene, som finner sted torsdag og fredag. Også David Malpass, som president Trump har nominert som ny sjef for Verdensbanken, skal delta i disse samtalene. Han har gjort seg bemerket blant annet som en kritiker av institusjonens utlån til Kina.Den kinesiske delegasjonen ledes av visestatsminister Liu He. Også Yi Gang, Kinas sentralbanksjef, deltar.Verken USA eller Kina har offisielt bekreftet at samtalene er i gang.Hvis ingen avtale er på plass innen 1. mars, vil USA øke tollavgiftene fra 10 til 25 prosent på kinesiske varer. Verdensbanken varslet i januar en svakere vekst enn tidligere antatt i verdensøkonomien både i år og neste år. Søndag advarte de om en mulig «økonomisk storm» som følge av dette. Handelskonflikten mellom USA og Kina får deler av skylden.USAs president Trump og Kinas Xi Jinping ble i desember enige om en tre måneder lang «våpenhvile» i handelskrigen der USA og Kina har pålagt hverandre nye tollavgifter. Partene har de siste månedene møttes en rekke ganger.Trumps økonomiske rådgiver Larry Kudlow sa forrige uke at Trump er optimistisk til en ny avtale, men at det fortsatt er stor avstand mellom partene.(©NTB)


Les også