USA vil ha FN på banen i Venezuela-krisen

Venezuelan Bolivarian Army soldiers stand guard at the Tienditas International Bridge that links Colombia and Venezuela, near Urena, Venezuela, Friday, Feb. 8, 2019. As humanitarian aid kits were being packed into individual white bags in the city of Cucuta, just across the river from Venezuela, U.S. officials and Venezuelan opposition leaders appealed to the military to the let the aid through. (AP Photo/Fernando Llano) Fernando Llano

USA vil fremme forslag i FNs sikkerhetsråd som krever at internasjonal bistand slippes gjennom til Venezuela og at det holdes nyvalg i landet.

Det er ukjent når forslaget skal stemmes over i FNs sikkerhetsråd, men trolig vil Russland legge ned veto mot forslaget, opplyser diplomater til nyhetsbyrået AFP.I forslaget heter det blant annet at «det er en dyp bekymring for vold og overdreven bruk av makt av Venezuelas sikkerhetsstyrker mot ubevæpnede, fredelige demonstranter».Ber om nytt valgUSA understreker også behovet for å forhindre ytterligere forverring av den humanitære situasjonen i landet og mener det bør legges til rette for «tilgang og levering av bistand til alle i nød» i hele landet, står det i utkastet AFP har fått tilsendt.Det bør også «umiddelbart startes en prosess som fører til et fritt, rettferdig og troverdig presidentvalg med internasjonale valgobservatører, i tråd med Venezuelas grunnlov», heter det i utkastet. USA ber FNs generalsekretær António Guterres bruke sin positive innflytelse for å få i stand et slikt valg.Motforslag fra RusslandIfølge diplomater jobbet Russland fredag med et motforslag til det amerikanske.USA har sendt bistand til Venezuela etter forespørsel fra opposisjonslederen Juan Guaidó, som har erklært seg selv som midlertidig president i landet. Venezuelas president Nicolás Maduro nekter å slippe inn bistanden, så derfor står hjelpen fortsatt i Colombia.(©NTB)