USA vil øke presset på Maduro

USA ber latinamerikanske land om å fryse verdier i det statseide oljeselskapet i Venezuela og gi pengene til opposisjonsleder Juan Guaido.

Martin Mejia
Politikk

USAs visepresident Mike Pence og Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaido var blant dem som mandag deltok på et møte i den såkalte Lima-gruppen i Colombias hovedstad Bogotá.Med på møtet var også resten av den såkalte Lima-gruppen, som består av Canada og 13 latinamerikanske land med i hovedsak konservative regjeringer. De støtter 35 år gamle Guaido, som har utropt seg selv til interimspresident.Møtet handlet om hvilke tiltak som skal iverksettes for å legge press på Venezuelas president Nicolás Maduro. Gruppen lover å «finne en fredelig løsning», til tross for Guaidós tidligere oppfordring om å vurdere «alle tiltak» for å fjerne Maduro.– Vi håper på en fredelig maktoverføring, men president Trump har gjort det klart – alle muligheter er på bordet, sier Pence.Mandag ba han landene frysene sine verdier i Venezuelas statseide oljeselskap for så å gi pengene til Guaido. I tillegg rettet USA nye sanksjoner mot noen av Maduros nærmeste allierte.VoldMøtet skjer to dager etter at en USA-støttet innsats for å levere nødhjelp fra Colombia, mislyktes.I flere uker har USA og allierte i regionen sendt forsyninger med mat og medisin til Venezuelas grenser i et forsøk på å bruke nødhjelp til å undergrave Maduros styre.Regimetro styrker skjøt i helgen tåregass og hagleskudd mot aktivister som prøvde å følge hjelpen over grensen, og satte fyr på forsyningene. To mennesker ble drept og minst 300 såret.Analytikeren Rafael Pineros sår etter lørdagens hendelser tvil om hvorvidt Guaido har stor støtte fra folket, og sier det «ikke er veldig klart» at han har «massiv» støtte.EU ber om fredelig løsningBlant medlemmene i Lima-gruppen var det bare Mexico, Guyana og Saint Lucia som ikke gjorde som USA og en rekke andre land og anerkjente Guaido som interimspresident i januar.Guaido og hans tilhengere mener gjenvalget av Maduro i fjor var ugyldig og har bedt verdenssamfunnet vurdere «alle muligheter» for å løse Venezuelas krise. Julio Borges, en nær alliert av Guaido og venezuelansk opposisjons utsending til Lima-gruppen, var enda klarere i talen søndag. Da oppfordret han til maktbruk mot Maduros regjering.EUs utenrikspolitiske sjef Federica Mogherini sa via sin talskvinne Maja Kocijancic mandag at militær innblanding i Venezuela må unngås.– Det som er tydelig fra vårt standpunkt er at vi trenger en fredelig politisk, demokratisk og venezuelanskeid løsning på denne krisen. Dette ekskluderer åpenbart bruken av makt, sier Kocijancic.Norge fordømmer MaduroMandag fordømte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) Maduros maktbruk i Venezuela.– Jeg fordømmer maktbruken fra venezuelanske regulære og irregulære styrker mot personer som forsøker å bringe nødhjelp inn i landet. All bruk av vold og trusler mot fredelige demonstranter må stanses umiddelbart, sier hun.Hun er enig i EUs vurdering om at man må unngå militær innblanding for å løse krisen i Venezuela.«PR-stunt»Center for Economic and Policy Research mener nye sanksjoner mot Venezuela kan gå ut over befolkningen og føre til mer politisk vold. Også de tar til orde for at krisen skal løses gjennom forhandlinger, og beskriver USAs humanitære bidrag som et «PR-stunt», da det ifølge dem kun utgjør en ørliten fraksjon av forsyningene venezuelanerne mister på grunn av de amerikanske sanksjonene.Også Røde Kors er bekymret over at humanitær bistand er blitt gjenstand for politisering i Venezuela.(©NTB)

venezuela
Nyheter
Politikk