Israeli transportation Minister Israel Katz attends the cabinet meeting at the Prime Minister's office in Jerusalem, Sunday, Feb. 17, 2019. On Sunday Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu appointed Katz as interim foreign minister after holding the post himself for the last four years. (AP Photo/Sebastian Scheiner, Pool) Sebastian Scheiner

Utenriksminister nekter å be om unnskyldning

Israels utenriksminister Israel Katz nekter å be om unnskyldning for sine kommentarer om Polen og krigen.

Polen krevde tirsdag at Israel beklager anklagene som førte til at Polen trakk seg fra et toppmøte med Visegradlandene i Jerusalem.Katz sa søndag at polakker får inn antisemittisme med morsmelken, og at det var mange polakker som samarbeidet med nazistene under krigen. Det skjedde etter at statsminister Benjamin Netanyahu også sa at polakker bisto tyskerne under holocaust.Men Katz var torsdag ikke innstilt på å be noen om unnskyldning.– Jeg beklager ikke noe av det jeg sa. Mine foreldre kjente til holocaust, og som sønn av overlevende må jeg si sannheten, sa han til israelsk TV.– Mange polakker samarbeidet med nazistene om holocaust, og både før og under annen verdenskrig var det antisemittisme i Polen, sa han videre.Morawiecki sjokkertI et intervju med den israelske avisa Haaretz sier Polens statsminister Mateusz Morawiecki imidlertid at Polen ikke vil la noen omskrive historien.Han vedgår at det var kriminelle individer i Polen som hjalp tyskerne, akkurat som i alle andre land. Men han vil ikke akseptere generaliseringer om at Polen som nasjon eller folk bidro til nazistenes forbrytelser.Han sier han ble sterkt såret av Katz' bemerkninger, og at den setningen var grunnen til at han avlyste Polens deltakelse på toppmøtet.– Når man bruker stereotyper som at alle polakker suger antisemittisme fra mødrenes bryst, er det intet mindre enn rasisme, sa han.– Da jeg først hørte dette, virket det helt utrolig. Slike ord kan radikale ekstremister bruke, men ikke en utenriksminister, sa han og la til at det er minimalt med antisemittisme i Polen sammenlignet med andre land i Europa.Ødela toppmøteKonflikten ødela for Netanyahus offensiv for å bygge dypere bånd med de fire Visegradlandene Ungarn, Tsjekkia, Slovakia og Polen som er på kant med resten av EU, blant annet om innvandring og minoriteter.Netanyahu fordømmer ofte EUs kritiske holdning til Israels håndtering av palestinerne.Toppmøtet med Visegradlandene ble avlyst, og for å redde ansikt hadde Netanyahu i stedet bilaterale møter med de øvrige tre statsministrene.USA støtter PolenUSA har tatt parti for Polen i striden med Israel. USAs ambassadør i Warszawa, Georgette Mosbacher, sier at det ikke bør være plass for slike fornærmelser i forholdet mellom to nære allierte.Den polske motstandsbevegelsen gjorde sitt beste for å advare verden om hva som foregikk i dødsleirene, men ble ikke hørt. Mange polakker risikerte også livet for å hjelpe jøder.Men det er også godt dokumentert at mange polakker, inkludert hele landsbyer, hjalp tyskerne med å finne jøder og få dem sendt til dødsleirene. Halvparten av alle de 6 millioner jødene som ble drept av tyskerne, var polske.Striden mellom Israel og Polen bunner i en ny polsk lov i fjor som gjør det til et lovbrudd å si at den polske nasjonen bisto de tyske okkupantene i jødeutryddelsen.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også