Brexit-dramaet går mot sesongavslutningen

Mens kaoset fortsetter i Underhuset, samles europeiske ledere til et avgjørende møte i Brussel. Brexit har nå ført britene helt til kanten av stupet.

Pro and Anti Brexit protesters demonstrate outside the Houses of Parliament in London, Monday, Jan. 28, 2019. British Prime Minister Theresa May faces another bruising week in Parliament as lawmakers plan to challenge her minority Conservative government for control of Brexit policy.(AP Photo/Alastair Grant) Alastair Grant

Enighet senest i oktober. Deretter fem måneder til formalitetene. Det var EUs offisielle plan.I stedet har Europa fått et politisk drama som ingen i sin villeste fantasi kunne forutsett.Brexitprosessen går nå inn i sin siste uke før fristen, uten at noen vet hvordan det vil ende.ToppmøteTorsdag samles stats- og regjeringssjefene i EU til sitt faste vårtoppmøte i Brussel. Der blir diskusjonstemaer som næringslivspolitikk, klimamål og EUs forhold til Kina satt fullstendig i skyggen av brexit.Det eneste som er sikkert før møtet, er at det er umulig å komme velberget i mål med skilsmissen i tide. I realiteten er det derfor bare to alternativer som gjenstår: enten å kaste Storbritannia ut av EU uten avtale, eller å flytte datoen.Det siste alternativet er det overveiende sannsynlige. Men overraskelser kan fortsatt være i vente.Dragkamp om varighetPå britisk side fikk statsminister Theresa May allerede i forrige uke Underhusets tillatelse til å be EU om utsettelse.Men tidlig onsdag morgen var søknaden ennå ikke sendt.Det skyldes ifølge britiske medier en hard dragkamp internt i regjeringen. Mens noen ønsker en lang utsettelse for å gi Storbritannia tid til å finne en ny tilnærming til brexit, insisterer andre på en kort forsinkelse på maksimalt tre måneder.Skal brexit forskyves lenger enn til juni, må Storbritannia nemlig stille med representanter til neste EU-parlament, som skal velges i slutten av mai.Avvist to gangerUtsettelsen er nødvendig etter at de folkevalgte i Underhuset to ganger har stemt ned skilsmisseavtalen May har forhandlet fram med EU.May hadde egentlig tenkt å gi Underhuset en tredje sjanse i forkant av EU-toppmøtet, men er nå blitt tvunget til å gjøre om på planene etter at Underhusets speaker John Bercow satte foten ned.Bercow har nemlig gjort det klart at han ikke akter å la regjeringen legge det samme forslaget fram for avstemning på nytt og på nytt helt til de folkevalgte stemmer slik regjeringen vil.Speakerens krav er at en substansiell endring må til før avtalen kan komme opp til avstemning igjen.Uro i BrusselHvordan regjeringen skal vikle seg ut av floka, er fortsatt i det blå.Samtidig stiger uroen i Brussel, der få ser lystig på utsiktene til nye måneder med politisk og økonomisk usikkerhet.Et ja til utsettelse kan ikke tas for gitt, lyder advarselen. Utsettelse har både politiske og økonomiske kostnader, og disse kostnadene må veies mot den nytten en eventuell utsettelse vil ha.Krav om enstemmighetSender May søknaden som planlagt, blir det opp til stats- og regjeringssjefene på toppmøtet å ta stilling til den. Beslutningen kan i så fall ventes torsdag ettermiddag.Et ja til utsettelse vil kreve enstemmighet.I tillegg må utsettelsen endelig godkjennes av Underhuset før den kan tre i kraft. En slik godkjenning kan først ventes neste uke.Siste fristI verste fall kan hele prosessen krasje. Men det trenger ikke å bety at alt håp er ute, understrekes det i Brussel.For EUs del vil det nemlig formelt sett være mulig å vedta en utsettelse ved skriftlig prosedyre helt til bare en times tid før fristen løper ut.(©NTB)