Carsten Jensen: – Dansk asylpolitikk er ondsinnet

Det eneste Sylvi Listhaug (Frp) kan lære av dansk innvandringspolitikk, er menneskeforakt, mener den danske forfatteren Carsten Jensen.

Den prisbelønte forfatteren er akkurat i ferd med å legge siste hånd på sin nyeste bok «Hodesprengere», som handler om flyktninger og asylpolitikk. Han mener danskene går foran, anført av innvandringsminister Inger Støjberg, med et svært dårlig eksempel.– Det eneste Norge kan lære av Støjberg, er å være menneskelig nedverdigende og ondskapsfull, sier Jensen til NTB.UtåleligVi møter ham i leiligheten på Østerbro i København, der det er høyt under taket og god plass rundt bordet. Men slik er det ikke i dansk asylpolitikk, ifølge Jensen.I slutten av februar vedtok et flertall i det danske Folketinget en lang rekke innstramminger for innvandrere og asylsøkere, kalt «paradigmeskiftet». Lovendringer skal sørge for at færre flyktninger og familiegjenforente blir værende i Danmark. Sentralt står at flyktninger heretter kun skal få midlertidig opphold og kunne sendes ut når det regnes som trygt å reise hjem. Også støtten til integrering skal kuttes.Men dette vil først og fremst føre til at integreringen blir dårligere, mener Jensen.– Når man vet at man når som helst kan bli sendt ut, mister man motivasjonen, sier forfatteren, som har intervjuet mange innvandrere i forbindelse med sin siste bok.– Det eneste formålet med dette, er å gjøre det så utålelig som mulig å være flyktning i Danmark.Omstridte tiltak, som å ta smykker og andre verdier fra flyktninger og holde ureturnerbare barnefamilier med asylavslag fast i fengselslignende utreisesentre, er symbolpolitikk som understreker poenget, mener han.– Etnisk underklasseDe siste årene har det kommet langt færre flyktninger og asylsøkere til Danmark enn til Sverige og Norge, først og fremst fordi danskene er mer restriktive til familiegjenforening og ikke tar imot en eneste kvoteflyktning.– Da skulle man tro at debatten om innvandring ville stilne. Men mange politikere snakker ikke om annet. I dag er det å være en fremmed i Danmark synonymt med det å være et problem. Vi har skapt en etnisk underklasse, som hele tiden får høre at de er nettopp det, en underklasse, sier Jensen, som peker på nye tall som viser at halvparten av alle barn som lever under fattigdomsgrensa i Danmark, har innvandrerbakgrunn.I tillegg har Danmark vedtatt en såkalt «getto-lov» som blant annet åpner for dobbeltstraff for kriminalitet i innvandrertette områder, lynjustis overfor problemfamilier, forbud mot familiegjenforening og barnehagetvang for innvandrerbarn som snakker dårlig dansk.– Det verste er hva dette gjør med oss, med Danmark. Vi er på vei mot en form for apartheid, sier Jensen.– Folk brytes ned og ødelegges psykisk. Men det er også meningen. Det er uhyggelig.Avviser kritikkenSamtidig mener Jensen han kan skimte en bevegelse i den danske befolkningen, bort fra den strenge, konfronterende asylpolitikken.– Jeg tror en tretthet er i ferd med å spre seg, særlig hos dem som faktisk har kontakt med flyktninger. Det er oppmuntrende, sier han.Overfor NTB avviser Støjberg kritikken, som hun omtaler som en «livlig debatt».– Jeg og mitt parti gikk til valg på å bremse innvandringen, og det har vi lyktes med, sier hun.Sylvi Listhaug, som er i København for å hente inspirasjon til Frps nye innvandringspolitikk, støtter – kanskje ikke overraskende – Støjberg.– Jeg er helt uenig i kritikken, sier hun.(©NTB)