<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fire partier kvesser budsjettknivene

KrF er førstereis når regjeringen tirsdag samles til budsjettkonferanse. Med fire partier rundt bordet kan forhandlingene bli tøffe.

Publisert 17. mars 2019
Oppdatert 17. mars 2019
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 351 ord
lead

Fra tirsdag til torsdag skal alle statsrådene fra Høyre, Frp, Venstre og KrF samles på Hurdalsjøen hotell og konferansesenter i Akershus for å starte snekringen av et nytt budsjett.Et hyggelig bakteppe er ferske tall som viser et oppsving for norsk økonomi. En vesentlig årsak til at optimismen er større i Norge enn ellers i verden, er en etterlengtet opptur for oljeindustrien. Det vil ifølge NHO føre til en «oppsiktsvekkende frisk» jobbvekst i tida framover.StramtSamtidig er regjeringens økonomiske handlingsrom temmelig stramt, advarer Høyres Henrik Asheim, som leder finanskomiteen på Stortinget.– Det er blant annet fordi vil har forpliktelser når det gjelder Nasjonal transportplan og Forsvaret. Det er regninger som kommer. Og selv om skatteinntektene er bra, fordi flere er i jobb, så betyr jo det at man ikke kan bruke så mye oljepenger på grunn av presset i økonomien, sier Asheim til NTB.Statsminister Erna Solberg svarer slik på spørsmål fra NTB om hva hun tror blir den vanskeligste saken på konferansen.– Det er ønsker om mye penger, men vi har ikke så mye penger, og vi kan ikke bruke så mye penger, slår hun fast.– Må prioritereDet kan bety knallhard kniving mellom statsrådene om mer penger til hjertesaker.– I dette budsjettet må regjeringen reelt gjøre prioriteringer. Skal man plusse på noe, må man ta penger fra noe annet, sier Asheim.Både han og de andre partienes finanspolitikere skal delta på den første dagen av budsjettkonferansen.I tillegg ligger Granavolden-erklæringen i bunn, som er framforhandlet midt i en stortingsperiode. Der har alle fire partier fått sine gjennomslag – som gjerne koster penger.– Vanligvis har man fire år på seg til dette. Nå har vi to. Det betyr at det blir en spennende kamp, påpeker Asheim.Mindre rom for skattelettelserHan tror at det blant annet kan bli mindre rom for store skattelettelser i år.– Men noe vil det nok bli. Hvis vi må velge, vil det trolig bli kutt i formuesskatten. Det er jo også et punkt i regjeringsplattformen.Regjeringen holder hvert år to konferanser i forbindelse med arbeidet med statsbudsjettet, som oftest i mars og august. Mars-konferansen varer normalt i tre dager og regnes som den viktigste.(©NTB)