FN-sjefen innkaller til klimatoppmøte

FNs generalsekretær António Guterres innkaller til et nytt klimatoppmøte, inspirert av skoleelever som «streiker» for klimaet over hele verden.

I en kronikk i avisa The Guardian skriver han at politiske ledere, næringslivsfolk og internasjonale organisasjoner vil bli invitert til møtet i New York i september.Her vil alle verdens land bli oppfordret til å styrke klimamålene de satte seg da Parisavtalen ble undertegnet i 2015.Guterres skriver at han er inspirert av de mange skoleelevene som fredag demonstrerte med krav om mer effektive klimatiltak.– Disse skolebarna har skjønt noe som mange av de eldre ikke har forstått: At vi befinner oss i et kappløp for livet, og at vi er i ferd med å tape, skriver Guterres.Det anslås at flere hundre tusen mennesker deltok i 2.000 klimaprotester og markeringer i over 120 land fredag. De såkalte skolestreikene er inspirert av den 16 år gamle svenske klimaaktivisten Greta Thunberg.(©NTB)