Kongen kronet dagen med kryptisk hilsen

Det er ikke vanlig at kongehuset blander seg direkte inn rett før stemmelokalene åpner.

Søndag åpnet valglokalene i Thailand, det første valget i kongedømmet siden kuppet for fem år siden. Kongen valgte å krone dagen med en kryptisk hilsen.Alle TV-stasjoner gjentok kong Maha Vajiralongkorn underlige og historisk sett unike oppfordring til folket sitt om å stemme på «gode ledere for å forhindre kaos».Det er ikke vanlig at kongehuset blander seg direkte inn rett før stemmelokalene åpner.Siterte farKongen brukte et sitat fra avdøde kong Bhumibol Adulyadej fra 1969 som sa at folket må «støtte gode mennesker til å lede samfunnet og kontrollere de dårlige menneskene slik at de ikke skaper kaos».Vajiralongkorn ba folk huske disse ordene fra hans far og ha dem i minne. Han sa imidlertid ikke noe om hvem han siktet til blant valgkandidatene da han snakket om «gode mennesker».Kongedømmet opplever fremdeles splid, der den rojalistiske juntaen og dens allierte står steilt imot den andre hovedleiren, tilhengere av den populistiske tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra.Politikerne er generelt bekymret for at juntaens nye valgregler skal gjøre det vanskelig for ett enkelt parti å komme ut av valget med et komfortabelt flertall i nasjonalforsamlingen.Gleder segVelgerne gledet seg søndag uansett til å stemme, etter å ha blitt nektet demokrati i flere år. Det er ventet høyt fremmøte og skolegårder, templer og offentlige kontorer var fulle av innbyggere som ville stemme allerede søndag morgen.– Folk ønsker å stemme, men de er fremdeles splittet i to, sier forretningskvinne Apiyada Svarachorn i et av stemmelokalene i Bangkok.– Vi har ikke hatt retten til å bestemme på våre egne vegne på fem år nå. Jeg er veldig spent på dette valget, supplerer legen Wasa Anupan.(©NTB)


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker