<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norge ønsker internasjonal domstol for IS-krigere

Justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp) mener nordmenn som har kjempet for IS, bør straffeforfølges ved en internasjonal domstol.

    Publisert 7. mars 2019 kl. 14.30
    Oppdatert 7. mars 2019 klokken 14.32
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 384 ord

    – Jeg syns det er veldig riktig å utforske om denne muligheten fins, sier Wara til NTB.Han stiller seg nå bak et svensk forslag om at det bør opprettes et internasjonalt tribunal for IS-krigere.– Det vi står overfor her er bestialske drap, voldsforherligelse og det mange vil kalle forbrytelser mot menneskeheten. Da bør første mulighet være å se om vi kan straffe slike forbrytelser der hvor forbrytelsene har skjedd, sier Wara.Forutsetningen, legger han til, er at rettssikkerheten ivaretas skikkelig.– Det er mye som må løses før du kan gjøre det.Ønsker tribunal i regionenMorgan Johansson, den svenske justis- og migrasjonsministeren, ser store fordeler ved å straffeforfølge IS-krigere i regionen der forbrytelsene har funnet sted.– Etter krigen i Jugoslavia opprettet man et tribunal her i Europa. Etter folkemordet i Rwanda opprettet man et tribunal i Afrika. Jeg mener dette er en situasjon der man kan benytte seg av samme modell, sier Johansson til NTB.Han viser til at det er i regionen man finner vitnene og bevismaterialet. Samtidig vil et internasjonalt tribunal kunne bygge opp den spesialkompetansen som trengs for å etterforske det som har skjedd.Sverige har derimot ikke tatt stilling til hvilket land tribunalet bør ligge i.– Men det må være et sted der man kan garantere for rettssikkerheten, sier Johansson til NTB.Håper på nordisk givSveriges håp er nå at de nordiske landene skal drive fram saken i fellesskap.– Men mye gjenstår. Dette er ikke noe enkelt spørsmål, sier Sveriges innenriksminister Mikael Damberg.Han tok opp forslaget på en uformell frokost sammen med Wara og de andre nordiske ministrene torsdag morgen.Hovedproblemet skal så langt ha vært at Russland blokkerer.– Men vi mener virkeligheten er annerledes nå. Spørsmålet er mer akutt i dag, og det er større interesse for å finne en løsning i regionen, sier Damberg.Finsk og tysk støtteFinlands innenriksminister Kai Mykkänen sier de nordiske ministrene er enige om at et internasjonalt tribunal vil være den beste løsningen.– Jeg tror ikke noen føler noen sympati for de menneskene som har blitt med i IS i voksen alder. Og vi ønsker ikke å hente dem hjem, sier Mykkänen.Forslaget får også støtte fra tysk side.– Det blir ikke enkelt, men jeg mener det vil være den riktige tingen å gjøre. Terror er et internasjonalt fenomen, og da bør det rettslige svaret også være internasjonalt, sier Tysklands innenriksminister Horst Seehofer.