Sikkerhetseksperter mener USA overdriver Huawei-trusselen

En rekke sikkerhetseksperter mener amerikanske myndigheter overdriver trusselen den kinesiske telegiganten Huawei angivelig utgjør for det kommende 5G-nettet. Samtidig avviser selskapet tiltale om industrispionasje.

Amerikanske myndigheter er bekymret for at Huawei brukes til å samle inn informasjon for kinesisk etterretning.Tidligere denne måneden gikk visepresident Mike Pence ut med en advarsel om at Huawei og andre kinesiske telekommunikasjonsselskaper utgjør en sikkerhetstrussel.Sikkerhetseksperter mener imidlertid at den angivelige trusselen fra Huawei er sterkt overdrevet.– Om Kina ønsker å forstyrre globale nettverk, så vil de gjøre det uavhengig av hva slags utstyr du bruker, mener Jan-Peter Kleinhans fra den Berlinbaserte tenketanken Stiftung Neue Verantwortung.– Sjansen er lik nullKleinhans får støtte fra Priscilla Moriuchi, som tidligere har jobbet i den amerikanske etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA).Hun mener at sjansen for at kinesiske myndigheter vil bruke Huawei for å samle inn informasjon «er lik null ettersom det trolig ville blitt oppdaget, og dermed avsløre Huaweis medvirkning».Tidligere tilfeller av statsstøttede hackere har ikke vist preferanser for et selskaps teknologi fremfor en annen, ifølge ekspertene. Kreml-støttede hackere har for eksempel benyttet seg av internettrutere og annet nettverksutstyr laget av utenlandske produsenter.Huaweis styreformann Guo Ping avviste tirsdag denne uken alle beskyldninger om at selskapets 5G-nett kan benyttes som et verktøy for kinesisk spionasje, melder nyhetsbyrået AFP.– Kinesisk utstyr bør forbysUSA har til stadighet forsøkt å overbevise vestlige allierte om at kinesisk utstyr i avanserte telekommunikasjonssystemer bør forbys.Flere europeiske land, deriblant Tyskland og Storbritannia, er imidlertid ikke overbeviste om at et forbud er nødvendig. Land som Australia og New Zealand har derimot kommet til motsatt konklusjon. I fjor forbød de mobiloperatører å bruke utstyr fra Huawei i sine 5G-nettverk.Huawei er en av verdens største produsenter av smarttelefoner og telekom-utstyr. I Norge bruker både Telenor og Telia utstyr fra Huawei i 4G-nettet.Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil det være problematisk hvis Huawei trekkes inn i utbyggingen av det norske 5G-nettet. PST-sjef Benedicte Bjørnland mener veien er kort fra selskapet til det kinesiske regimet. Statsminister Erna Solberg (H) sa til NTB tidligere denne måneden at regjeringen fortsatt ikke har konkludert i spørsmålet om hvilke reguleringer som skal gjelde når 5G-nettet skal rulles ut.Avviser tiltale om industrispionasjeHuawei erklærte seg i et rettsmøte ikke skyldig i en tiltale om forsøk på å stjele forretningshemmeligheter i USA. Saken skal for retten i mars neste år.Den kinesiske mobilgiganten og et amerikansk datterselskap er tiltalt for forsøk på å stjele forretningshemmeligheter, bedrageri og å hindre rettsvesenet. Lovbruddene skal ha skjedd mellom 2012 og 2014, og det er amerikanske T-Mobile som skal ha vært utsatt for industrispionasje eller forsøk på dette. T-Mobile er deleid av tyske Deutsche Telekom.Ifølge tiltalen har Huawei tilbudt bonuser til ansatte som klarte å stjele informasjon fra konkurrentene. De to tiltalte selskapene inngikk forlik i en sivilsak i 2017, men amerikanske myndigheter velger likevel å opprettholde straffesaken.Tiltalen mot Huawei ble offentliggjort i januar. Samtidig ble selskapet i en annen sak beskyldt for å ha brutt USAs handelssanksjoner mot Iran. I den forbindelse er finansdirektør Meng Wanzhou tiltalt for en rekke lovbrudd. Det er disse som danner grunnlaget for Mengs pågripelse i Canada og USAs begjæring om å få henne utlevert.(©NTB)


Les også