Sky News: May vurderer syv brexit-alternativer

Storbritannias statsminister Theresa May vurderer å la Underhuset stemme over sju ulike brexit-alternativer neste uke, ifølge Sky News.

Britain's Prime Minister Theresa May leaves 10 Downing street in London, Thursday, March 14, 2019. British lawmakers faced another tumultuous day Thursday, as Parliament prepared to vote on whether to request a delay to the country's scheduled departure from the European Union and Prime Minister Theresa May struggled to shore up her shattered authority. (AP Photo/Tim Ireland) Tim Ireland

Å trekke artikkel 50, og dermed stanse brexit-prosessen, er blant de sju alternativene. Å gjennomføre en ny folkeavstemning er et annet alternativ, opplyser kilder til Sky News.De sju alternativene som regjeringen vurderer å legge fram til avstemning i Underhuset, ser slik ut, ifølge en minister i det britiske regjeringsapparatet:1. Å trekke artikkel 502. Ny folkeavstemning3. Mays egen brexitavtale, som fra før er stemt ned to ganger4. Mays brexitavtale, med medlemskap i EUs tollunion5. Mays brexitavtale, med tollunion og tilgang til EUs indre marked6. Ordinær frihandelsavtale7. Brexit uten noen form for avtale– PanikkValgmulighetene vurderes presentert fordi May frykter at hennes egen brexit-plan heller ikke vil få flertall når Underhuset skal stemme over den i neste uke, opplyser den ikke navngitte ministeren til Sky News.Ministeren sier Downing Street 10 er i «panikk-modus» og frykter Mays fra før nedstemte avtale ikke vil samle nok støtte til å gå gjennom i Underhuset.Derfor vurderer May å presentere en rekke indikative alternativer som de folkevalgte kan stemme over, vel vitende om at hvis de ikke får sjansen til å sondere alternative løsninger, kan Parlamentet tvinge regjeringen til å tillate avstemning over alternativer uansett ved å ta brexit-prosessen i egne hender.– Alt er muligEU og Storbritannia er enige om å utsette skilsmissen til tidligst 12. april, to uker senere enn den opprinnelige datoen som var satt til 29. mars.– Det betyr at alt er mulig fram til 12. april, sier EUs president Donald Tusk.Han lister opp flere scenarioer: at Underhuset vedtar skilsmisseavtalen som den britiske regjeringen har forhandlet fram med EU, at britene går inn for en langvarig utsettelse for å tenke igjennom brexitstrategien på nytt, eller at Storbritannia avlyser hele skilsmissen.– Skjebnen til brexit ligger i våre britiske venners hender, sier Tusk.– Vi i EU er forberedt på det verste, men håper på det beste. Og som dere vet, er håpet det siste som dør, sier han.(©NTB)