SV foreslår folkebonus for miljøavgifter

SV vil innføre en «grønn folkebonus» hvor inntekter fra klimaavgifter som CO2- og rushtidsavgift betales tilbake til befolkningen.

Politikk

Lysbakken varslet at SV er i gang med en «grønn ny deal». Akkurat hva denne skal inneholde, er ikke klart, men Lysbakken lovte at planen skal legges fram før neste stortingsvalg.Hovedpoenget med avtalen er å få ned både utslipp og ulikhet.Blant forslagene er en såkalt folkebonus hvor inntekter fra ulike klimaavgifter går tilbake til befolkningen.– Vi skal ikke løse klimakrisen ved å sende regningen til vanlige folk og gevinsten til de på toppen, sa SV-leder Audun Lysbakken under sin tale til partiets landsmøte på Gardermoen fredag.Tre alternativer SV har allerede foreslått å innføre det de kaller karbonavgift til fordeling (KAF) hvor alt som betales inn i miljøavgifter betales direkte tilbake til alle nordmenn.– Dette er satt ut i live i Canada, og der fungerer det sånn at man får en sum utbetalt per innbygger, utdyper Lysbakken til NTB.I tillegg foreslår SV to alternativer. Det ene er et skatteskifte hvor de med normal eller lav inntekt får tilsvarende skattelette som miljøavgiftene koster, eventuelt at de som mottar trygd eller pensjon får en tilsvarende økning i denne som miljøavgiftene.Følge Danmark Det tredje alternativet er å se til Danmark hvor de siden 2010 har hatt en ordning med det de kaller grønn sjekk. Alle med inntekt under en viss grense får en årlig utbetaling med kompensasjon for grønne avgifter.Den eksakte utformingen av de tre alternativene er ennå i sin spede begynnelse, men SV-lederen sier det er nytt med så konkrete forslag til hvordan en slik folkebonus kan innføres i Norge.– Jeg tror ingen i Norge har tatt den debatten på denne måten før, sier Lysbakken til NTB.Starstruck av Thunberg Den grønne avtalen SV vil lage, er dels inspirert av Roosevelt og dels av 16 år gamle Greta Thunberg, sa Lysbakken fra talerstolen.Sist fredag deltok 40.000 norske ungdommer i klimastreiker over hele landet. Også ungdommer i en rekke andre land har streiket.Lysbakken var tydelig imponert over den svenske 16-åringen.– Jeg ble starstruck her om dagen. Noe jeg skrev på Twitter, ble nemlig likt av Greta Thunberg, sa han i talen sin.(©NTB)

sv
audun lysbakken
Nyheter
Politikk