Trøbbel i Thailand

Sakchai Lalit

Omfattende problemer preget forhåndsstemmingen i forkant av valget i Thailand, ifølge valgobservatører.Thailenderne hadde mulighet til å avgi forhåndsstemme forrige søndag – én uke før det egentlige valget.Deltakelsen var svært høy, ifølge valgkommisjonen. 2,6 millioner stemmer ble avgitt, og 87 prosent av dem som hadde registrert seg for forhåndsstemming, møtte opp.Men uregelmessigheter og tvilsomme metoder har preget valgkampen og avviklingen av forhåndsstemmingen, ifølge observatørene i den lokale organisasjonen PollWatch.Flere politiske partier skal ha betalt velgere penger for å delta på valgkampmøter. Den regjerende militærjuntaen i Thailand skal ha økt de økonomiske overføringene til distriktene med 50 prosent kort tid før valget.I tillegg fikk noen velgere utdelt feil stemmesedler, og transporten av stemmesedlene var angivelig preget av manglende åpenhet.Valget i Thailand er det første siden militærjuntaen grep makten i 2014. En ny grunnlov som ble innført for et par år siden, bidrar til å øke sannsynligheten for at juntaens leder får fortsette som statsminister.(©NTB)