Trygve Hegnar: Oljen i Lofoten

Det blir det full krig av på landsmøtet i Ap. Arbeidsplasser i oljeindustrien mot verneinteresser.

Publisert 10. mars 2019 kl. 09.50
Oppdatert 10. mars 2019 klokken 09.58
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 446 ord

Trygve Hegnar: Oljen i Lofoten

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen tirsdag 5. mars 2019.Ingen har sagt at man ønsker olje- og gassutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe). Derimot vedtok Arbeiderpartiet i 2017 et kompromiss, som sa at deler av LoVeSE skulle fredes for all fremtid, mens det kunne gjennomføres en konsekvensutredning av deler av området.I motsetning til hva mange tror, er ikke en konsekvensutredning et grønt lys for leting og produksjon. Det er en konsekvensutredning som skal gi et bedre beslutningsgrunnlag.Vi har liten tro på at det vil bli oljevirksomhet i LoVeSe, uansett hva en konsekvensutredning skulle vise. Området er for utsatt og følsomt, og regjeringspartner Venstre, som har miljøvernministeren, er helt imot, sammen med alle miljøvernorganisasjoner.Det som synes klart, er at spørsmålet om olje- og gassutvinning i LoVeSE vil bli svært vanskelig for Arbeiderpartiet. Fylkeslag etter fylkeslag behandler spørsmålet, fordi man venter at saken kommer opp på landsmøtet i april, og foreløpig er det mest motstand.Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, var i helgen på Trøndelag Aps årsmøte, og han sa rett ut at det er krefter som arbeider aktivt ”for å legge ned våre arbeidsplasser og bygge ned vår industri.” En annen fagforeningsleder, Roar Abrahamsen, har meldt seg ut av Ap fordi «oljepolitikken ligger og vingler.» Dette til tross for at Vestland Ap, som Abrahamsen tilhører, fortsatt holder på kompromisset fra 2017.Mange som var imot Aps kompromissforslag fra 2017, godtok det for å få ro, men nå er altså fylkeslagene i gang, og i mellomtiden har AUF lansert forslaget om stanse all olje- og gassproduksjon fra 2035. Som vi har skrevet tidligere, viser dette at AUF ikke skjønner noe av leting, produksjon og levetid for oljefelt og avtaler (produksjonstillatelse). Hverken staten eller private kan investere store beløp uten å få en akseptabel nedbetalingstid. 2035 er bare tull og tøys fra amatører.Ex Ap-medlemmet Roar Abrahamsen sier at «likevel gikk det ikke mer enn et år før AUF begynte å røre på seg, og så har det ballet på seg, og fylke etter fylke har forlatt kompromisset.»Det blir det full krig av på landsmøtet i Ap. Arbeidsplasser i oljeindustrien mot verneinteresser.Abrahamsen sier til Klassekampen at «jeg kommer fortsatt til å kjempe mot den jævla blå regjeringen, og jeg er fortsatt en ekte sosialdemokrat. Men jeg kan ikke representere mange tusen arbeidstagere som er avhengige av stabile vilkår for oljenæringen, og samtidig prøve å forsvare standpunktene som vedtas nå.»Ekstra følsomt er det at Aps energipolitiske talsmann, Espen Barth Eide, har åpnet for å endre det skatteregimet som oljeindustrien har hatt stor glede av (leterefusjonsordningen).Ap-tillitsmennene lurer derfor på hva som blir det neste.Jørn Eggum sier at «Ap kan aldri gå inn for en aktiv politikk for å bygge ned arbeidsplasser.»Si ikke det.