Venstre tar æren for nedsalg i olje

Venstre har vært avgjørende for at regjeringen ble enige om å selge oljefondets aksjer i olje og gasselskaper, mener partiledelsen.

– Nå er det riktignok hele regjeringen som står bak, men det er klart at Venstre har vært viktig for at regjeringen ble enige om at dette er riktig å gjøre, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen til NTB.Nyheten som finansminister Siv Jensen kom med rett før åpningen av landsmøtet til Venstre på Hell i Trøndelag, er kjærkommen for det kriserammede partiet. Venstre trenger sårt noen seire og muligheter til å vise fram sine gjennomslag i regjeringssamarbeidet.Derfor ble den tilsynelatende godt timede nyheten om at Statens pensjonsfond utland skal ut av selskaper som kun driver med leting og produksjon av olje og gass, grepet begjærlig.– Ikke uten VenstrePartileder Trine Skei Grande hevder Venstres deltakelse i regjeringen var avgjørende for at beslutningen i det hele tatt ble fattet.– Dette hadde ikke skjedd uten Venstre, sier hun til Dagens Næringsliv.Finansminister Siv Jensen (Frp) fastslår imidlertid at beslutningen om å trekke oljefondet ut av rene produksjons- og leteselskaper har en utelukkende finansiell begrunnelse. Hun understreket på en pressekonferanse fredag at beslutningen ikke har noen klimapolitisk begrunnelse, selv om klimarisiko er vesentlig i et finansielt perspektiv.– Blir lagt merke tilElvestuen er likevel mest opptatt av den klimapolitiske betydningen av beslutningen.– Dette er den viktigste klimabeslutningen vi er blitt enige om som en del av regjeringen, sier han, og sikter til bjellesau-effekten internasjonalt av oljefondets investeringsstrategi.– Beslutningen vil bli lagt merke til, på samme måte som da vi trakk fondet ut av kullselskapene, sier han.– Det er et tydelig signal til verden om at vi skal over i en fornybar framtid, og at vi ikke lenger har vilje til å investere i de rene lete- og produksjonsselskapene. Det er med på å redusere Norges risiko for oljeavhengighet, men det er bare en del av det. Det andre er det vi sier til verden, sier han.(©NTB)


Les også