EU mener amerikanske trusler om ekstratoll er overdrevet

EU mener USAs trusler om ekstratoll på europeiske varer er overdrevet. Truslene kommer etter at WTO ga EU medhold i subsidiestriden mellom Airbus og Boeing.

USAs kontor for handelspolitikk (USTR) har laget en liste over EU-produkter som kan rammes av ekstratollen på totalt 11 milliarder dollar. Tollen skal gjelde alt fra melkeprodukter og vin, til produkter i flyindustrien.– EU er sikker på at styrken på mottiltakene er betydelig overdrevet, sier en EU-kilde til nyhetsbyrået DPA.Kan kreve erstatningEU har tidligere sagt at de er åpne for å forhandle med USA. Trusselen om ekstratoll ses på som en gjengjeldelse etter nederlaget amerikanerne led da Verdens handelsorganisasjon (WTO) for to uker siden konkluderte med at Boeing har fått ulovlige subsidier fra USA.EU kan etter WTO-avgjørelsen kreve erstatning for tapte inntekter på grunn av markedssituasjonen som ble skapt av de amerikanske subsidiene.Men nå hevder USA at WTO har funnet at EU har subsidiert franske Airbus. Amerikanerne mener det har fått negative konsekvenser for USA og derfor vil de innføre ekstratoll.Langvarig stridI en twitter-melding tirsdag bekrefter USAs president Donald Trump planene om ekstratoll på EU-varer.– EU har utnyttet USA i mange år. Snart er det slutt, skriver den amerikanske presidenten.Ifølge både Trump og USTR behandler WTO nå en søknad fra Washington om å få rundt 11 milliarder dollar i erstatning fra EU for de negative følgene av det USA mener er ulovlige EU-subsidier til Airbus.Striden mellom Airbus og Boeing har vært svært langvarig, og begge selskapene har anklaget hverandre for å ha mottatt ulovlige subsidier.