Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier

Nord-Korea presenterte USA for en regning på 2 millioner dollar for medisinske utgifter før landet ville løslate Otto Warmbier.

FILE - In this March 16, 2016, file photo, American student Otto Warmbier, center, is escorted at the Supreme Court in Pyongyang, North Korea. North Korea reportedly insisted the U.S. pay $2 million in medical costs in 2017 before it released dWarmbier while he was in a coma. (AP Photo/Jon Chol Jin, File) Jon Chol Jin
Politikk

Warmbier ble løslatt etter halvannet års fangenskap i Nord-Korea, men døde kort tid senere med en alvorlig hjerneskade.CNN skriver at nordkoreanske myndigheter presenteret USA for en sykehusregning på 2 millioner dollar for Warmbier og krevde at den ble betalt før han ble sluppet fri, opplyser kilder med kjennskap til saken til CNN .BlankofullmaktJoseph Yun, USAs spesialutsending for Nord-Korea, fikk overlevert regningen da han reiste til det lukkede landet i 2017 for å hente hjem Warmbier. Yun signerte fakturaen og informerte daværende utenriksminister Rex Tillerson, som igjen fortalte president Donald Trump om sykehusregningen.Yun sier han hadde ordre fra presidenten om å gjøre «hva som helst» for å få 21 år gamle Warmbier hjem. Regningen havnet hos finansdepartementet, der den forble ubetalt i hele 2017, skriver Washington Post , som også omtaler saken. Avisen sier det er uklart om regningen er betalt siden.Vil aldri betaleEn kilde sier til CNN at Trump-administrasjonen ikke har betalt regningen, og at den heller ikke ble tatt opp av nordkoreanerne da landet søkte å bedre det anstrengte forholdet til USA.– Vi har gjort det klart at de aldri kommer til å få noe, sier kilden.Ved et arrangement tidligere denne måneden, der Warmbiers familie var til stede, avviste utenriksminister Mike Pompeo at USA betaler løsepenger for gisler.– Husk at enhver betaling til et terrorregime gir dem penger de kan bruke til å ta flere av våre folk som fanger. Vi kan ikke akseptere en sånn risiko, og dere ville ikke bedt oss gjøre det, sa Pompeo.PropagandaplakatOtto Warmbier ble arrestert på flyplassen i Pyongyang i januar 2016 idet han skulle forlate landet etter å ha vært der som turist. Den amerikanske studenten ble beskyldt for å ha forsøkt å stjele en propagandaplakat fra et hotell. Han ble dømt og satt fengslet i halvannet år før han ble utlevert til USA.Da han ble sluppet fri, hadde Warmbier en alvorlig hjerneskade og var i en vegetativ tilstand. Han døde seks dager etter at han kom hjem.(©NTB)

otto warmbier
nord-korea
Nyheter
Politikk