Professor slakter Sveriges OL-planer

Økonomiprofessor Tommy D. Andersson mener at Sveriges OL-budsjett for 2026 er grundig polert for å blidgjøre skattebetalerne.Stockholm og Åre vil arrangere vinter-OL i 2026 med et budsjett på 13,6 milliarder svenske kroner.Professoren i næringslivsøkonomi fra handelshøyskolen i Göteborg tror overhodet ikke på tallene.– De vil vinne folks hjerter med at det ikke koster å ha en fest, og det synes jeg er feil innstilling, sier Andersson til Expressen .Professoren finner ikke budsjettallene troverdige.– Det finnes data fra 1960 til 2010 som viser at kostnadsbudsjettet for et OL aldri er blitt holdt, og denne gangen er ambisjonen at det skal gjøres enda billigere enn tidligere OL. Det finnes ikke en sjanse for at de klarer å holde budsjettet som er satt opp. Det er alltid mulig å trikse med forhåndsvisningen, sier professoren.Til tross for skepsisen til budsjettet er professor Andersson ikke motstander av å arrangere OL som sådan.– Jeg er positivt innstilt til OL. Jeg synes at Sverige skal ha det. Jeg er bare kritisk til budsjettet. Det er lagt stor vekt på at vi skal ha det morsomt, men det skal ikke koste noe. Det går ikke i hop etter min logikk. Skal det bli bra, så koster det.Stockholm og Åre er sammen med Milano/Cortina d'Ampezzo de eneste søkerne til å arrangere vinter-OL i 2026.– Vi har et fantastisk bra budsjett for å gjennomføre et supert OL, sier kampanjesjef Richard Brisius.(©NTB)