Russland ser mulighet for bedre forhold til Ukraina

Russland mener det er mulig å bedre båndene til Ukraina under nyvalgte president Volodymyr Zelenskyj.

Dmitrij Medvedev / Russland Alexander Astafyev/RIA-Novosti, Government Pool Photo via AP

– Det er mulig for Ukraina å bedre samarbeidet med vårt land, sier Russlands statsminister Dmitrij Medvedev mandag, i det som er Russlands første offisielle reaksjon på søndagens valg i Ukraina.Valgresultatet, der Zelenskyj vant overlegent over sittende president Petro Porosjenko, «viser at det er et klart krav om ny tilnærming for å løse Ukrainas problemer», skriver Medvedev på sin Facebook-side.Den russiske statsministeren legger imidlertid at han ikke har noen forhåpninger rundt Zelenskyj.– Den nye lederen vil uten tvil bruke samme retorikk mot Russland som han brukte under valgkampen, skriver Medvedev.Zelenskyj har bakgrunn som TV-komiker. Det nærmeste han kommer politisk erfaring er å ha spilt president i et TV-show.EU-vennlige Porosjenko sa under valgkampen at Zelenskyj er for uerfaren til å kunne stille opp mot Russlands president Vladimir Putin.Ukraina og Russland har stått steilt mot hverandre siden det provestlige opprøret i 2014 som førte til at den russiskvennlige presidenten Viktor Janukovitsj ble avsatt. Kort tid etter tok væpnede, prorussiske styrker kontroll over Krim-halvøya sør i Ukraina, og annekterte deretter halvøya. I Øst-Ukraina har prorussiske separatister kontroll over flere områder. Over 10.000 personer er drept i konflikten siden 2010.(©NTB)