Stikker kjepper i hjulene for Trumps returplan for migranter

Dommer blokkerer Trumps returplan for migranter.

President Donald Trump speaks at a roundtable on immigration and border security at U.S. Border Patrol McAllen Station, during a visit to the southern border, Thursday, Jan. 10, 2019, in McAllen, Texas. (AP Photo/ Evan Vucci) Evan Vucci

En dommer i San Francisco har blokkert Trump-administrasjonens plan om å returnere migranter til Mexico mens de venter på at deres asylsøknader behandles.Dommer Richard Seeborg godkjente mandag kravet fra rettighetsgrupper. Kjennelsen vil imidlertid ikke tre i kraft med det første. Administrasjonen har fått frist til fredag til å anke.Trump-administrasjonens plan om retur til Mexico-grensen mens asylbehandlinger pågår, markerer et sterkt skifte fra vanlig amerikansk asylpraksis, der migranter har fått bli i USA mens sakene deres behandles. Rettighetsgrupper har framholdt at administrasjonen bryter amerikansk lov ved å ikke på tilstrekkelig vis evaluere faren migranter møter ved retur til Mexico.De mener også at administrasjonen gjør det i praksis umulig å søke asyl i USA.– Under administrasjonens nye plan har ikke asylsøkere rett på verken tolk eller advokater. De får heller ikke forklart seg til en dommer om farene de kan møte i Mexico, sa advokat Judy Rabinovitz i American Civil Liberties Union under en høring i saken.Administrasjonen mener på sin side at deres strenge asylplan vil redusere migranttrafikken ved den sørlige grensen og avverge antall svakt begrunnede asylsøknader.(©NTB)