Svina på Stortinget

Skattedirektøren mener at banker som Nordea og DNB har ryddet opp i utenlandsbankene. Det er bra. Verre er det på Stortinget.

Svina på Stortinget

Aftenposten kan fortelle at Arbeiderpartiets stortingsrepresentant (fra 2013) Hege Haukeland Liadal, som sitter i Aps landsstyre, fra januar 2017 til oktober 2018 har fått utbetalt 226.245 kroner i kostgodtgjørelse og 123.000 kroner i kjøregodtgjørelse. Mye av dette er åpenbart rent bedrageri (svindel).Haukeland Liadal har nemlig fått (bedt om) godtgjørelse for turer hun ikke har vært på, hun har vært et annet sted enn det hun har oppgitt, hun har vært hjemme, på hytta eller på private reiser. Aftenpostens enkle, men effektive kontroll, har vært å sammenligne hva hun selv har oppgitt på egen Facebook-side om reiser og opphold, og hva hun har søkt om godtgjørelse fra staten for på samme tider.Det kaller vi svindel satt i system.Hege Haukeland Liadal legger seg flat og sier hun skal betale tilbake til reisekontoret på Stortinget, og hun vil være nøye fremover. Og hun kommer med det vanlige våset om at «det kan være vanskelig å forstå reiseregningssystemet». Selv om hun altså har kunnet trene og lese seg opp siden 2013.Opplegget ser ut til å være temmelig likt det FrP-politikeren Mazyar Keshvari drev med fra 2016. Hvor Keshvari befinner seg nå, vet vi ikke, men han var sykemeldt etter avsløringen i Aftenposten og siden anmeldt for vold og bedrageri.Svina på Stortinget.Og for å ha det klart: Hvis noen hadde svindlet på samme måte i Hegnar Media eller i andre private selskaper, ville de bli sparket på dagen.På Stortinget må man imidlertid sitte perioden ut.Aftenposten kunne i går også fortelle at opprullingene etter de berømte Panama Papers går sin gang, og at skattedirektør Hans Christian Holte «har funnet 280 millioner som det skal betales formues- og inntektskatt av».Det er klart at Skatteetaten har fattet vedtak om ekstra skatt (for nordmenn) i 17 saker og 68 saker skal være ferdigbehandlet. I de 17 sakene er skattegrunnlaget for formue økt med 220 millioner kroner og skattegrunnlaget for inntektsskatt er økt med 60 millioner kroner.Det høres mye ut, men trolig er det helt feil. Skattedirektøren eller Aftenposten har vært litt for ivrige med å «trylle» frem tall som skal vise at Panama Papers gav storfangst.Tallene fremkommer nemlig ved at «skjult formue og inntekt ett år blir multiplisert opp med antall år i skjul» (Aftenposten). Altså: Er det en skjult formue på 10 millioner kroner, og pengene har vært skjult i fem år, blir det 50 millioner i skjult formue. Det er åpenbart feil. Skattegrunnlaget blir kanskje 50 millioner, men det er bare 10 millioner som er skjult i utlandet. Det samme gjelder selvfølgelig inntekter som er skjult ute (multipliseringen holder ikke). Panama Papers- avsløringen var en sensasjon, men skattedirektør Holte (og Aftenposten) bør ikke koke suppe på en spiker.Skattedirektøren mener at banker som Nordea og DNB har ryddet opp i utenlandsbankene. Det er bra. Verre er det på Stortinget. Der kan politikerne gjøre hva de vil fortsatt. Uten straff.