- Vi må presse på

Theresa May vil presse på for tverrpolitisk enighet.

Storbritannias statsminister Theresa May mener regjering og opposisjon har plikt til å forsøke å finne et kompromiss om brexit.– Jeg mener vi nå må presse på i raskt tempo med innsatsen for å nå konsensus, sa statsministeren da hun oppdatert Underhuset om brexit torsdag ettermiddag.Ifølge henne har regjering og opposisjon plikt til å samarbeide når situasjonen er så fastlåst som den er i Underhuset.– Men dette er ikke normalt i britisk politikk, og det er ubehagelig for mange både i regjeringspartiet og i opposisjonspartiet. Det blir ikke enkelt å nå enighet, advarte May.Ifølge henne må begge sider inngå kompromisser hvis samtalene skal lykkes.Utsatt til halloweenDe tverrpolitiske samtalene mellom De konservative og opposisjonspartiet Labour blir nå gjenopptatt etter at EUs ledere natt til torsdag gikk med på å utsette brexit nok en gang.Den nye datoen er 31. oktober – det vil si halloween, et poeng britisk presse ikke har latt gå fra seg.Utsettelsen har vakt sterk misnøye blant brexitforkjempere, som nå frykter at hele skilsmissen skal rakne.– Vil hun gå av? spurte den konservative parlamentarikeren Bill Cash og kalte utsettelsen en «ynkelig overgivelse».Corbyn håpefullHeller ikke Labours partileder Jeremy Corbyn sparte på kruttet. Ifølge ham vitner utsettelsen om en tilnærming fra regjeringens side som har sviktet på grunnleggende vis.Men Corbyn uttalte seg håpefullt om de tverrpolitiske samtalene. Ifølge ham er det snakk om en seriøs, detaljert og konstruktiv dialog.Han berømmet også regjeringen for å ha kommet med signaler om kompromissvilje.– Hvis disse samtalene skal lykkes og munne ut i en samlende avtale, er regjeringen nødt til å inngå kompromisser, sa Corbyn.Frykter kappløp mot bunnenI innlegget gjorde Corbyn det også klart at et tverrpolitisk kompromiss må boltes fast på en slik måte at framtidige ledere ikke vil ha mulighet til å rasere det.Han minnet om at May har sagt at hun vil trekke seg før neste fase av brexitprosessen begynner.– Og vi aner ikke hvem som vil etterfølge henne, sa Corbyn.Hans frykt er at en framtidig konservativ leder skal misbruke brexit til å starte et «kappløp mot bunnen» der britisk økonomi åpnes opp for store amerikanske legemiddelselskaper og produkter som hormonbehandlet kjøtt, der arbeideres rettigheter og forbrukerstandarder raseres, og der Storbritannia forvandles til et skatteparadis på EUs bredd.– Labour vil aldri støtte en avtale som åpner for en slik dystopisk framtidsvisjon, sa Corbyn.Håp om avlysningLabours bekymring deles av mange på EUs side, og på toppmøtet kvelden i forveien ble det snakket åpent om at det beste kanskje ville vært om brexit bare ble avlyst.EUs president Donald Tusk innrømmet overfor polsk presse at han i det stille drømmer om at nettopp dette skjer. Men det er bare et personlig håp, understreket han.Frankrikes president Emmanuel Macron, derimot, gikk kraftig ut mot europeiske ledere som i hans øyne virker innstilt på å forsinke brexit i det uendelige – i håp om at skilsmissen aldri skal bli noe av.EU må vise respekt for den britiske folkeavstemningen og ikke gjøre noe som kan skape en følelse av at Storbritannia holdes fanget, advarte han.(©NTB)