Amerikanske krigsskip gjennom Taiwan-stredet

To amerikanske marinefartøy har seilt gjennom Taiwan-stredet uten Kinas tillatelse.

Ifølge forsvarsdepartementet på Taiwan gjorde den kinesiske marinen ikke noe forsøk på å stanse de to krigsskipene, og det har foreløpig heller ikke kommet protester fra Beijing.Siden juli i fjor har amerikanske marinefartøy seilt gjennom stredet som skiller Taiwan fra fastlandet åtte ganger, ifølge taiwanske myndigheter.I forrige måned sendte kinesiske myndigheter en formell protest til Frankrike etter at to franske krigsskip seilte gjennom Taiwan-stredet 6. april.Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.I praksis har Taiwan fullt selvstyre, men Beijing fastholder at øya er en del av Kina og truer med å invadere dersom ledelsen i Taipei formelt erklærer selvstendighet.USA anerkjente i 1979 Taiwan som en del av «ett Kina», men har samtidig et nært militært samarbeid med øya.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også