Avgjørende dag i EU-valget

Stemmegivningen på den siste og viktigste valgdagen i valget på nytt EU-parlament er i gang. Sveriges statsminister mener demokratiets framtid står på spill.

Ludovic Marin

Stemmelokalene ble først åpnet i Hellas og i Romania og andre østeuropeiske land søndag morgen.Deretter begynte stemmegivningen i EU-stormaktene Tyskland, Frankrike og en rekke andre land i den vestlige delen av kontinentet.Valget på nytt EU-parlament har pågått over flere dager, men de aller fleste landene holder valg søndag. Det samlede antallet stemmeberettigede i hele EU er rundt 400 millioner.– Demokrati eller splittelseMeningsmålinger tyder på at innvandringsmotstandere og partier på ytre høyre fløy vil få betydelig flere representanter i EU-parlamentet.– Det handler om EU skal gå mot demokrati eller splittelse og ekstremisme, sa Sveriges statsminister Stefan Löfven da han avla stemme i Stockholm søndag.Frankrikes president Emmanuel Macron mener EU står overfor en eksistensiell trussel fra nasjonalister som ønsker å splitte unionen og at EU-valget er det viktigste på 40 år.Lav deltakelseMens årets valg beskrives som et avgjørende veivalg, har deltakelsen i EU-valgene tradisjonelt vært lav. For fem år siden deltok bare 13 prosent av de stemmeberettigede i Slovakia.Samtidig som nye representanter skal utpekes til EU-parlamentet, pågår det søndag også en rekke andre valg i EU-landene. I Belgia er det valg på ny nasjonalforsamling, i Litauen er det presidentvalg, og det er lokalvalg i Italia, Spania og Hellas.I Romania holdes det folkeavstemning om foreslåtte reformer av rettsvesenet.EU-valget begynte torsdag i Nederland og Storbritannia. Britene har deltatt i valget til tross for at de etter planen allerede skulle vært ute av unionen nå.Brexit er imidlertid blitt utsatt i alle fall fram til slutten av oktober.(©NTB)