Brexit kan endre maktbalansen i EU-parlamentet

Både den EU-kritiske fløyen og blokken av liberale partier i EU-parlamentet styrkes av valgresultatet i Storbritannia.

Brexit Party leader Nigel Farage stands on the stage as results are announced at the counting center for the European Elections for the South East England region, in Southampton, England, early Monday, May 27, 2019. (AP Photo/Alastair Grant) Alastair Grant

Nigel Farage og hans Brexit Party ligger an til å bli største enkeltparti i EU-parlamentet med nesten 32 prosent av stemmene.Men den 31. oktober skal Storbritannia etter planen forlate EU.Da vil de britiske setene forsvinne. Noen av setene vil bli gitt videre til andre land, mens 46 seter vil forsvinne helt, slik at det totale antallet seter i EU-parlamentet går ned til 705 seter fra 751 i dag.Den EU-kritiske fløyen av partier på ytre høyre fløy vil bli merkbart svekket hvis Brexit Party forsvinner ut.I tillegg vil brexit trolig svekke både den liberale blokken og de grønne i EU-parlamentet. Liberal Democrats ligger nemlig an til å vinne nær 18,6 prosent av stemmene i Storbritannia, mens Green Party ligger på 11,1 prosent. Begge går markant fram sammenlignet med forrige EU-valg.Den sosialdemokratiske blokken vil miste Labour, men trolig uten at gruppens samlede andel av setene i EU-parlamentet reduseres.Brexit vil samtidig styrke EPP, som er den største blokken i EU-parlamentet. EPP er en gruppe av konservative og kristendemokratiske partier, men omfatter ikke De konservative i Storbritannia.(©NTB)