EU-skeptikere krever endringer for å godkjenne Mays brexitavtale

Britain's Prime Minister Theresa May leaves 10 Downing Street for her weekly Prime Minister's Questions in the House of Commons, in London, Wednesday, May 15, 2019. (AP Photo/Alastair Grant) Alastair Grant

EU-skeptikere i det britiske Parlamentet sier klart at de ikke støtter Mays nyeste forsøk på å få brexitavtalen godkjent av Underhuset.Britiske myndigheter arbeider med å legge fram statsminister Mays brexitavtale for Underhuset for en avstemming i begynnelsen av juni. Mays skilsmisseavtale med EU har blitt nedstemt i Underhuset tre ganger.– Hvis statsministeren tar avtalen med til Underhuset for en avstemming, blir spørsmålet hva som har endret seg, sier Nigel Dodds i det nordirske unionistpartiet DUP.– Med mindre hun kan vise til noe nytt om «backstop»-problemet, er det høyst sannsynlig at avtalen hennes nok en gang blir nedstemte, fortsetter Dodds.IrskegrensaBackstop er en garanti for at det ikke innføres kontroller på grensa mellom Irland og Nord-Irland. Den er kun ment å tre i kraft som en siste utvei hvis ingen alternativ løsning kommer på plass i tide.Backstop er derimot dypt kontroversiell på britisk side. Garantien er kun ment som en midlertidig løsning og har ingen klar utløpsdato. Hvis den først trer i kraft, kan den ikke avvikles før EU og Storbritannia er enige om det, noe som skaper britisk frykt for at landet skal være bundet av EU-regler på ubestemt tid.Samtaler med CorbynOgså Owen Paterson, som er blant 80 Europa-skeptikere i Det konservative partiet, gir uttrykk for at han vil stemme ned avtalen på nytt dersom May ikke fremmer noe nytt.Tirsdag kveld var May i samtaler med opposisjonsleder Jeremy Corbyn for å løse brexit-krisen etter et sju timer langt krisemøte i regjeringen dagen før.Storbritannia skulle etter planen ha forlatt EU 29. mars, men skilsmissen er utsatt til 31. oktober.(©NTB)