Iran's Foreign Minister Mohammad Javad Zarif speaks at the Asia Society in New York, Wednesday, April 24, 2019. (AP Photo/Richard Drew) Richard Drew

Iran med utstrakt hånd til Saudi-Arabia

Irans utenriksminister Javad Zarif insisterer på at Iran ønsker seg et godt forhold til erkefienden Saudi-Arabia.

– Vi har et svært godt forhold til Qatar, Kuwait og Oman. Vi håper å få et lignende forhold til Saudi-Arabia, Bahrain og De forente arabiske emirater, sa Zarif under konferansen Asian Cooperation Dialogue i Doha i Qatar onsdag.Utspillet kom dagen før USAs sanksjoner mot Iran også begynte å gjelde oljeeksport til land som tidligere har hatt unntak.Denne uka måtte et iransk oljetankskip med mannskap på 26 søke hjelp i Jeddah i Saudi-Arabia etter å ha fått motortrøbbel i Rødehavet tirsdag.Det er uklart hvor skipet var på vei og hvor det nå befinner seg.Under onsdagens konferanse i Doha sa Zarif at Iran også ønsker seg en fredelig løsning på konflikten mellom Saudi-Arabia og Qatar.– Vi mener fortsatt at presset mot Qatar er i strid med internasjonal lov, sa han.I 2016 brøt Saudi-Arabia forbindelsen med Iran etter at demonstranter i Teheran satte fyr på den saudiarabiske ambassaden. Bakgrunnen for protesten av Saudi-Arabias henrettelse av en sjiamuslimsk religiøs leder.Året etter iverksatte Saudi-Arabia, Bahrain og Emiratene en handels- og reiseboikott mot Qatar fordi landet ikke ville innta samme harde linje overfor Iran som de andre sunnimuslimske landene ved Persiabukta.Qatar har klaget Saudi-Arabia og Emiratene inn for blant andre FNs internasjonale domstol (ICJ), Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart og Verdens handelsorganisasjon.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også