«No deal» kan bli aktuelt igjen

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad venter en lederkamp i det konservative partiet der flere av kandidatene vil åpne for å ta landet ut av EU uten avtale.

Verken Boris Johnson, Michael Gove eller Dominic Raab vil nøle med å ta Storbritannia ut av EU uten avtale, spår Mustad, som samtidig trekker fram Raab som den som kan ventes å være mest kompromissløs.Han tror derfor at «no deal» kan få ny aktualitet som alternativ når det konservative partiet nå skal velge ny partileder – og dermed også ny statsminister – etter Theresa Mays kunngjøring om at hun går av.På grasrota i partiet er det Boris Johnson som er mest populær. Det er det verst tenkelige alternativet, mener Mustad, som er førstelektor ved Universitetet i Agder.– Johnson er politisk kontroversiell, har en lemfeldig holdning til sannhet og er helt blottet for forståelse av historie, sier Mustad.– Jeg syns ikke han er egnet, verken som partileder eller som statsminister, rett og slett fordi han ikke har egenskapene som skal til. Men han kan bli valgt.Om May sier Mustad at hun går av «med verdighet».– Som statsminister gjennom disse tre årene har hun hatt en nesten umulig oppgave, fastslår han.(©NTB)