Partene i jordbruksoppgjøret tok natten til hjelp

Partene i jordbruksoppgjøret satt i forhandlinger hele natt til torsdag i håp om å få på plass en avtale før fristen utløper ved midnatt natt til 17. mai.

– Partene har forhandlet i hele natt. Forhandlingene fortsetter utover formiddagen, skriver statens forhandlingsleder Leif Forsell i en SMS til NTB torsdag morgen.– Partene tar sikte på at det skal bli en avklaring i løpet av dagen, legger han til.Norges Bondelag bekrefter at det var forhandlinger gjennom natten.– Det er nye forhandlingsmøter nå på morgenen/formiddagen. Det er fremdeles sluttfase og intenst, skriver kommunikasjonssjef Lise Boeck Jakobsen i en tekstmelding til NTB.«Svært krevende»Bøndenes opprinnelige krav hadde en ramme på 1,92 milliarder kroner, mens statens tilbud var på 1 milliard. Kravet vil gi en inntektsvekst på 31.000 kroner per årsverk, mens tilbudet vil gi en inntektsoppgang på omkring 16.400 kroner, ifølge Bondelaget.Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag forhandler sammen, med staten ved Landbruks- og matdepartementet som motpart.– Dette er svært krevende, men vi har håp fortsatt, skriver Småbrukarlagets leder Kjersti Hoff i en sms til Nationen torsdag.Den minste av de to landbruksorganisasjonene har ved en rekke tilfeller de siste årene brutt forhandlingene uten en avtale.Stor avstandFjorårets tørkesommer, markeder i ubalanse og kostnadsvekst utgjør et krevende bakteppe for årets forhandlinger. Samtidig faller produktivitetsveksten i landbruket.Fra bøndenes side er det knyttet ekstra spenning til årets oppgjør, som gjelder inntektsåret 2020, fordi Landbruksdepartementet er overtatt av KrF-nestleder Olaug Bollestad.Bøndene gikk inn i forhandlingene med et ønske om å redusere inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper, løfte økonomien for kornbønder og øke inntektsmulighetene for små og mellomstore bruk.I fjor krevde bøndene 1,8 milliarder, mens oppgjøret til slutt landet på 1,1 milliarder.(©NTB)