Sikter mot makt i fire storbyer

Med unntak av Frp og det nye bompengepartiet er MDG åpne for å samarbeide med alle de øvrige partiene for å få makt i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø.

– Vi gikk til valg på et radikalt miljøprogram, som vi har gjennomført. Vi har gjort det vi sa vi skulle, og vi vokser på meningsmålingene, sier Lan Marie Berg, MDGs frontfigur i Oslo, til NTB.MDG sitter i Oslo i byråd sammen med Arbeiderpartiet og SV og har flertall gjennom en avtale med Rødt. Hovedstaden er blitt partiets fremste utstillingsvindu, og gjenvalg anses som svært viktig for MDG.For tiden har MDG støtte fra omkring 10 prosent av Oslos velgere. Det betyr at partiet ikke har opplevd noen styringsslitasje som småpartier ofte opplever i maktposisjon.Oslopakke 3, Fornebubanen, 100 kilometer nye sykkelveier og billigere kollektivreiser er overskrifter for partiets politikk for hovedstaden fram mot 2023.Selv om mange i Oslo også er kritiske til å fjerne parkeringsplasser og bygge nye bomstasjoner og sykkelveier, viser MDG til at partiet har støtte fra et flertall av byens befolkning for sin politikk.Trøndersk suksessI høstens valg er målet å få en hånd på rattet også i flere storbyer.– Vi har vedtatt at vi går til valg på å prøve å komme i maktposisjon i Trondheim og Oslo, hvor vi er i dag, men også i Tromsø og Bergen, sier talsperson Une Bastholm.I Trondheim har partiet hatt makt helt siden 2003, og det ser også lyst ut foran høstens valg. Men hvilken koalisjon som kan se dagens lys i trønderhovedstaden, er høyst uklart. Et fortsatt Ap-samarbeid ligger i kortene, men MDG ønsker seg en mindre koalisjon.– Jo flere som forhandler, jo mer komplisert blir det. Plattformen må være grundigere og mer detaljert, sier partiets førstekandidat og varaordfører Ola Lund Renolen til NTB.Han trekker fram jordvern, arealutvikling og byutvikling som sentrale MDG-saker i Trondheim. Og i august kommer tre nye linjer med metrobusser, som skal gi større kapasitet og bedre fremkommelighet.Uoversiktlig i BergenI Bergen er den politiske situasjonen uklar, ettersom Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) har seilt opp som en alvorlig hodepine for alle de andre partiene. MDG er åpne for samarbeid med alle unntatt Frp og nettopp FNB for å komme i maktposisjon i vestlandshovedstaden.Men partiet har et vanskelig utgangspunkt, ettersom det tidligere mistet tre firedeler av bystyregruppen, og ligger på omkring 4 prosent på meningsmålingene.Også i Tromsø er situasjonen uavklart. MDG får støtte fra rundt 4 prosent av velgerne og er åpne for å samarbeide med alle, unntatt Frp.Samtidig gjør MDG det godt i Drammen, hvor partiet har budsjettsamarbeidet med Høyre og isolert Frp. MDG kan havne på vippen mellom blokkene.Vederhus ny partisekretærPå et landsmøte uten de store konfliktsakene i helgen valgte MDG Torkil Vederhus (30) fra Oslo til ny partisekretær. Fra neste år får partiet også en struktur mer lik andre partier når det skal velge én leder og to nestledere.I stridssaken om utbygging av vindkraft på land, hvor naturvern står mot fornybar energi, valgte MDG en restriktiv linje. Samtidig ble et forslag om omfattende klimakutt i norske kommuner vedtatt, også med et tillegg om å forby fossil cruisetrafikk innen 2025.MDG vil gradvis avvikle oljenæringen i løpet av 15 år og vedtok i helgen å jobbe for at det opprettes en oljesluttkommisjon. Partiet vil også ha en klimabelønningsordning, hvor økte klimaavgifter skal deles ut til befolkningen.(©NTB)