Søreide: – Vi må gjøre mer for å beskytte miljøforkjempere

I fjor ble nesten én menneskeretts- og miljøaktivist drept hver eneste dag. Mer må gjøres for å beskytte dem, mener utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Dette er bare toppen av isfjellet, sa Eriksen Søreide i sin åpningstale til Oslo Freedom Forum mandag.I tre dager til ende skal dissidenter, opposisjonelle og aktivister ta pulsen på klodens menneskerettighetstilstand på den tre dager lange konferansen, som er den ellevte i rekken.I fjor ble rekordmange 329 aktivister drept, ifølge organisasjonen Frontline Defenders. 77 prosent av dem var miljøvernere.– Dette er svært urovekkende. Vi må slå alarm og gjøre mer for å beskytte dem, understreket Eriksen Søreide.Deler bekymringenSamtidig trakk hun fram at i mars vedtok FNs menneskerettighetsråd for første gang enstemmig en resolusjon om bedre beskyttelse av menneskerettsforkjempere, særlig miljøvernere, og at det i fjor var 70 år siden menneskerettighetserklæringen ble vedtatt.– Men dette er fortsatt langt fra den virkeligheten mange lever i. Jeg deler deres bekymring for et krympende demokratisk rom, sa Eriksen Søreide, som samtidig påpeker at det har vært en framgang på menneskerettighetsområdet de siste tiårene.– Konsekvensene for å bryte menneskerettighetene har økt, sier hun.Ba om pengerUtenriksministeren ble møtt på scenen av lederen for organisasjonen Human Rights Foundation (HRF), Thor Halvorssen, som benyttet anledningen til å be Norge om mer penger til menneskerettighetsarbeid. Det er HRF som står bak Oslo Freedom Forum.Det årlige forumet samler verdens ledende aktivister, akademikere, eksperter på menneskerettighetslov, journalister og verdensledere som kjemper mot ulike former for undertrykking. I år er det over 1.000 påmeldte fra nærmere 40 land, mer enn fire ganger så mange som da forumet ble arrangert for første gang i 2009.Kjente navnÅrets motto for konferansen er «unite» – eller å forenes. Kjente navn på deltakerlista er tidligere fredsprisvinner José Ramos-Horta fra Øst-Timor og den kinesiske kunstneren og demokratiaktivisten Ai Weiwei.Også ledende kvinneaktivister fra Saudi-Arabia er i Oslo for å rette søkelyset mot de pågående menneskerettighetsbruddene i hjemlandet.Fra kriserammede Venezuela kommer journalisten Fabiana Rosales, som er gift med landets opposisjonsleder Juan Guaidó. I helgen ble det kjent at samtalene mellom regjeringen til president Nicolás Maduro og opposisjonen skal fortsette i Oslo denne uka.(©NTB)