Trump: USA øker tollen på varer fra Mexico

USA vil øke tollen på alle varer som importeres fra Mexico med 5 prosent fram til det ikke lenger kommer ulovlige innvandrere over grensa, sier Donald Trump.

President Donald Trump speaks at the U.S. Air Force Academy graduation Thursday, May 30, 2019 at Air Force Academy, Colo. (AP Photo/David Zalubowski) David Zalubowski

Tollen kommer til å øke med 5 prosent fra 10. juni og til 10 prosent fra 1. juli dersom «krisen fortsetter», heter det i en uttalelse fra presidenten. USA vil deretter legge til 5 prosent hver måned fram til den når en topp på 25 prosent 1. oktober. Der vil tollsatsen bli liggende inntil Mexico greier å gjøre noe med strømmen av immigranter inn i USA.– Tollen kommer gradvis til å øke dersom Mexico ikke stopper de illegale innvandrerne som krysser grensa til USA eller dramatisk reduserer antallet, sier Trump.I uttalelsen sier Trump at Mexicos «passive samarbeid» med USA om innvandrerne er en «krise og en ekstraordinær trussel mot den nasjonale sikkerheten og økonomien i USA».Kjepper i hjuleneUttalelsen til Trump kommer samme dag som Mexico, USA og Canada sendte en nylig forhandlet fram frihandelsavtale til hvert av sine lovgivende organer for å bli vedtatt. Avtalen må formelt vedtas innen 30 dager, og blir den det, vil den trå i kraft innen august.Trumps varsel om tolløkning kan imidlertid sette kjepper i hjulene for avtalen.Ifølge en jussekspert på feltet som nyhetsbyrået AP har snakket med, kan tolløkningen føre til kaos for republikanere som ønsker å både støtte handelsavtalen og grensesikkerheten.Statssekretær Jesús Seade i det mexicanske utenriksdepartementet har ledet forhandlingene for Mexico. Han kaller Trump tolløkning «ekstremt alvorlig».– Det er katastrofalt. Hvis denne trusselen blir innført, vil det være ekstremt alvorlig, sier han.Han sier videre at de kommer til å «reagere kraftig».1.000 over grensaTo timer før Trump meldte om tolløkningen torsdag kveld, skrev han på Twitter at en gruppe på over 1.000 ulovlige innvandrere krysset grensa fra Mexico til USA onsdag. I meldingen la han ved en video som viser innvandrerne går gjennom et grensegjerde ved El Paso i Texas i 3-tiden natt til onsdag.– Demokratene må støtte vårt flinke grensepoliti og endelig fikse smutthullene ved grensen, skriver han.Mexicanske myndigheter bekreftet torsdag at 62 personer rømte fra en flyktningleir i Ciudad Juarez, på den andre siden av grensen for El Paso. Ifølge myndighetene har det siden april blitt mer og mer vanlig å rømme fra slike leirer fordi de er overfylte og ventetid på visumsøknaden i USA er lang.(©NTB)