USA: Nord-Korea bryter FN-resolusjoner

USA mener Nord-Korea bryter med FN når landet den siste måneden har skutt opp en rekke kortdistanseraketter.

FILE - This May 9, 2019, file photo provided on May 10, by the North Korean government shows North Korean leader Kim Jong Un, observing a military test in North Korea. North Korea has labeled Joe Biden a "fool of low IQ" and an "imbecile bereft of elementary quality as a human being" after the Democratic presidential hopeful during a recent speech called North Korean leader Kim Jong Un a tyrant. Independent journalists were not given access to cover the event depicted in this image distributed by the North Korean government. The content of this image is as provided and cannot be independently verified. Korean language watermark on image as provided by source reads: "KCNA" which is the abbreviation for Korean Central News Agency. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File)

President Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, sa i en uttalelse lørdag at Nord-Korea med sine prøveoppskytinger bryter FNs resolusjoner. Han sier sanksjonene mot landet må fastholdes.Bolton sier det må bli en stans i de mislykkede forsøkene på å hindre Nord-Korea i å ha atomvåpen.Nord-Korea, på sin side, sa fredag at landet ikke vil fortsette atomforhandlingene med USA med mindre det blir slutt på ensidige nedrustningskrav.(©NTB)