EU ber om maksimal selvbeherskelse etter hendelsene i Omanbukta

Enhver provokasjon må unngås for å hindre opptrapping etter at to oljetankere skal ha blitt utsatt for angrep i Omanbukta, mener EUs utenrikssjef.

Mannskapet på totalt 44 personer på to oljetankere ble torsdag tvunget til å evakuere som følge av antatte angrep. Det ene skipet, som tilhører John Fredriksens Frontline, står i brann etter hendelsen.I forrige måned ble en norskeid oljetanker og tre andre skip utsatt for sabotasje i samme område.– Regionen trenger ikke ytterligere elementer av destabilisering og spenning, sier Maja Kocijancic, talsperson for EUs utenrikssjef Federica Mogherini.– Vår oppfordring er fortsatt at det utvises maksimal selvbeherskelse og at enhver provokasjon unngås, tilføyer hun.Kocijancic sier EU fremdeles innhenter informasjon om hendelsen, som skjer samtidig med at spenningen øker mellom Iran og USA. Amerikanerne anklaget iranere for å stå bak sabotasjen mot oljetankere i mai, noe iranske myndigheter benekter.USA sier deres krigsskip mottok nødsignal fra to fartøyer etter de angivelige angrepene torsdag. Iran sier dets marine berget 44 besetningsmedlemmer etter at skipene tok til å brenne i «ulykker» utenfor den iranske kysten.(©NTB)