Eurobudsjett blir ingen «stor bazooka»

Finansministrene i EU risikerer å måtte ta natta til hjelp når de skal forsøke å nå enighet om hovedelementene i et nytt budsjettinstrument for eurosonen.

Politikk

– Jeg ville tatt med en ekstra skjorte om jeg var dere. Det blir ganske langt, sa en EU-kilde på en pressebrifing i forkant av torsdagens ministermøte i Luxembourg.Der er målet å nå enighet om hovedelementene i et nytt budsjettinstrument for de 19 landene i eurosonen. Budsjettmidlene skal i første rekke brukes til å fremme økonomisk utjevning og styrke konkurransekraften.Men planen er allerede betydelig utvannet sammenlignet med ideene som opprinnelig ble lagt fram i 2017.– Det blir ikke den store bazookaen som enkelte ventet, sa EU-kilden under pressebrifingen i forkant av finansministermøtet.– Det vil starte i det små, men kan vokse seg større etter hvert.Tanken er at det nye budsjettinstrumentet skal innlemmes i EUs ordinære budsjett.Men enkelte medlemsland mener det også bør åpnes for å fylle på med andre midler enn de som kommer direkte fra EU-budsjettet, i håp om at dette vil gjøre det mulig å skalere opp eurobudsjettet over tid.Spesielt Frankrike har ivret for et høyt ambisjonsnivå, mens land som Nederland har strittet imot.(©NTB)

eu
Budsjett
eurosonen
luxembourg
frankrike
Nyheter
Politikk