Hvordan skal de løse topplederkabalen i EU?

Czarek Sokolowski
Politikk

Avtroppende EU-president Donald Tusk sier han er forsiktig optimist med tanke på å fordele toppjobbene i unionen innen EU-parlamentet samles om to uker.– Samtalene jeg har hatt om det nye EU-lederskapet, har vist at selv om det er ulike syn og interesser, er det en felles vilje til å sluttføre prosessen rask, skriver Tusk på Twitter.I et brev til medlemslandenes ledere skriver presidenten at han håper å sluttføre sonderingene om lederposisjonene i EU når temaet diskuteres på toppmøtet i Brussel torsdag.– Jeg vil fortsette å snakke med dere én-til-én fram til møtet starter. Jeg er fortsatt forsiktig optimist, ettersom de jeg har snakket med, har vært bestemt på å fullføre prosessen raskt, skriver Tusk.Siden EU-valget i mai har han vært opptatt av å ha lederkabalen på plass innen det nye EU-parlamentet møtes for første gang 2. juli.– I tillegg til å nominere lederkandidater skal vi ta opp en rekke andre saker. Når EU går inn i en ny politisk syklus, skal vi også bli enige om en strategi som staker ut kursen for EU og institusjonene. Den strategien kommer til å reflektere endringene Europa og verden har vært gjennom de siste årene, skriver Tusk og trekker blant annet fram sikring av EUs territorium og ytre grense, digital omstilling til innbyggernes beste, å møte klimaendringene og styrke det europeiske samholdet.EU-toppmøtet begynner tidlig torsdag ettermiddag og avsluttes fredag.(©NTB)

Nyheter
Politikk