IAEA: Økende anriking av uran i Iran

Iran har styrket anrikingen av uran siden myndighetene sa de gradvis trekker seg ut av deler av den internasjonale atomavtalen, opplyser IAEAs sjef.

Politikk

Det internasjonale atomenergibyrået IAEAs leder Yukiya Amano uttrykte mandag bekymring for de økende spenningene knyttet til Irans kjernefysiske program.– Farten på produksjonen er økende, sier Amano med henvisning til de siste målingene utført av IAEAs inspektører i Iran.Det er imidlertid uklart om Irans lagre av anriket uran kommer til å overstige grensen som er satt i atomavtalen fra 2015, ettersom produksjonen svinger, tilføyer Amano.8. mai kunngjorde Irans myndigheter at de ikke lenger ser på seg selv som bundet til atomavtalens begrensninger med hensyn til lagre av tungtvann og anriket uran.Da hadde ett år gått siden USA trakk seg ut av avtalen, som ble inngått mellom Iran, USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Russland.President Donald Trump har innført nye økonomiske sanksjoner mot Iran, mens de andre landene i avtalen har lovet å jobbe for å bevare den.For to uker siden viste den siste rapporten fra IAEAs inspektører at selv om lagrene har vokst, er de fortsatt innenfor atomavtalens grenser. Amanos tale mandag fravek imidlertid fra tidligere uttalelser fordi han ikke slo fast at Iran overholder sine forpliktelser fra 2015-avtalen.(©NTB)

iran
iaea
uran
Nyheter
Politikk