– Vi tviler overhodet ikke på din velvilje og ditt alvor, sa Khamenei til Shinzo Abe i en snutt fra toppmøtet som ble kringkastet på statlig fjernsyn Iran torsdag.– Men når det gjelder det du sa at den amerikanske presidenten har fortalt deg, så anser jeg ikke Trump som en person som er verdig å utveksle meldinger med, fortsatte Khamenei.USAs allierte Japan har vennskapelige bånd til Iran, og Abe har tilbudt seg å fungere som mellommann i eventuelle forhandlinger.– President Trump har sagt at han ikke ønsker noen opptrapping av spenningene, sa Abe til pressen etter møtet.– Jeg har ikke noe svar til ham, og jeg kommer ikke til å svare ham, sa Irans øverste leder.Det er svært uvanlig at iransk TV sender levende bilder fra toppmøter av dette slaget.Stanset oljeimportUSA trakk seg ensidig ut av den internasjonale atomavtalen i mai i fjor. Avtalen mellom Iran, USA og fem andre stormakter hadde som mål å forsikre at iranerne ikke utvikler atomvåpen, i bytte mot lettelse av det strenge sanksjonsregimet mot Iran.Amerikanernes beslutning om å gjeninnføre sanksjoner mot iransk oljesektor og bankvirksomhet, har rammet landets økonomi svært hardt. Det har også tvunget Japan til å stanse det som i sin tid var storstilt import av iransk olje, samt bidratt til en betydelig militær oppbygging i Persiabukta som har ført til økte spenninger.Intet land med vettet i behold vil forhandle under slike omstendigheter, mener Khamenei, som ifølge den iranske grunnloven har siste ord i alle strategiske beslutninger i den islamske republikken.Toppmøtet i Teheran skjedde samme dag som to oljetankere, hvorav en er japanskeid og en tilhører John Fredriksens Frontline, angivelig ble utsatt for angrep i iransk farvann i Omanbukta. Iransk UD har uttrykt bekymring over det myndighetene omtaler som «ulykker», mens utenriksminister Mohammad Javad Zarif kaller timingen «mistenkelig». Mannskapet ble brakt land i Iran, ifølge Frontline.Japans handelsdepartement sier hendelsen ikke har rammet landets energitilførsel og ber folk om å bevare roen, ifølge nyhetsbyrået AP.AtomvåpenDet er uklart om hendelsene var tema i Abes samtaler i Iran, men Abe sier han tror møtet med Khamenei var «et betydelig skritt framover» for å sikre fred og stabilitet i denne regionen».– Jeg delte oppriktig med ayatolla Khamenei mine egne syn på hva slags intensjon presidenten har i tankene, tilføyer Abe, som understreker at han gjentatte ganger har «utvekslet meninger med president Trump».Under møtet med Abe forsikret Khamenei at Iran fortsatt ikke er interessert i å utvikle atomvåpen, ifølge AP.– Dere bør vite at hvis vi planla å produsere atomvåpen, kunne ikke Amerika ha gjort noen ting med det, la Khamenei til.Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU har slått ring om atomavtalen, men spesielt europeiske land er under økende press fra de amerikanske sanksjonene.(©NTB)